Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Priorităţile Guvernului Moldovei condus de Valeriu Streleţ

© Sputnik / Evgheni PanasencoПравительство Рекспублики Молдова
Правительство Рекспублики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Priorităţile guvernului Streleţ vor fi creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor. Aceste deziderate sunt menţionate în programul de guvernare prezentat de Valeriu Streleţ în Parlament.

CHIŞINĂU, 30 iul – Sputnik. În programul Guvernului susţinut de AIE3 se menţionează că realizarea celor trei deziderate se va face „în special prin dezvoltarea economiei și facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupției și garantarea supremației legii, asigurarea securității personale, fortificarea capacității de apărare a țării, prestarea serviciilor publice accesibile și cost-eficiente, asigurarea protecţiei sociale pentru grupurile vulnerabile ale populației”.

Валерий Стрелец представляет парламенту Молдовы программу деятельности нового правительства и обновленный состав кабинета министров - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul Moldovei a învestit Guvernul Streleţ

Documentul mai prevede că „cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană”, iar „în acest scop, Guvernul își propune să creeze toate premisele necesare care, odată valorificate, vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obținerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Chestiunea reglementării transnistrene de asemenea se regăseşte în programul noului guvern, care „va pleda în continuare pentru dezideratul de reintegrare a țării, acesta reprezentând una dintre prioritățile de bază ale procesului de guvernare”. În document se precizează că „soluţia politică a conflictului va fi corelată cu obiectivul de integrare europeană a ţării”, iar „reglementarea definitivă a conflictului trebuie să asigure caracterul viabil, democratic, independent și suveran al statului reunificat”.

guvern - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul Guvern al Moldovei va arăta aşa

Obiectivele pe care şi le propune noul guvern, potrivit aceluiaşi document, vor trebui realizate într-un context nu tocmai favorabil, „caracterizat prin scăderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, prin creșterea vulnerabilității sectorului bancar și a presiunilor fiscale, la care se adaugă proximitatea conflictului armat din estul Ucrainei și recesiunea economică din regiune, cauzată de respectiva criză, dar și prin divizarea societății, alimentată de retorica iresponsabilă a unor politicieni locali”.

Pe termen scurt, preocupările majore ale noului guvern vor fi orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securității interne și externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancționarea și combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă și impulsionarea dezvoltării economice, precum și spre protejarea veniturilor cetățenilor.

Pe termen mediu, guvernul Streleţ îşi doreşte să obţină sporirea bunăstării cetățeanului prin asigurarea unei creșteri economice incluzive și susținerea grupurilor vulnerabile ale societății, combaterea corupției, reformarea justiției și a instituțiilor de drept, reintegrarea țării, accesul la educație și sănătate de calitate, sporirea calității serviciilor prestate cetățenilor, reducerea costurilor administrative și a decalajelor de dezvoltare între regiuni, inclusiv prin realizarea reformei teritorial-administrative și a descentralizării, dar şi asigurarea securității economice, financiare și energetice a țării.

Fluxul de știri
0