CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. Constituția Republicii Moldova, ca stat independent și suveran, a fost aprobată de Parlament la 29 iulie 1994.
Statul Republica Moldova a fost construit pornind de la principiile exprimate în Declaraţia sa de Independenţă şi care se regăsesc plenar în textul Constituţiei.
„Misiunea fundamentală a Constituţiei este de a asigura democraţia şi armonia socială, ceea ce este imposibil de atins fără realizarea statului de drept şi respectarea necondiţionată a drepturilor constituţionale, fără asigurarea dreptăţii, pluralismului politic şi a economiei de piaţă, aceste valori reprezentând filozofia existenţială a ţării noastre, de la care nu se poate devia”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.
„Astăzi, Constituţia ţării inspiră credinţă naţiunii că avem un stat de drept, unde domină legea și sunt respectate drepturile fundamentale ale omului”, afirmă în mesajul său şi primul ministru interimar, Natalia Gherman.
În opinia lui Gherman, „Legea fundamentală în stat trebuie să fie cu şanse reale de a rezista probei timpului şi schimbărilor oportunităţilor şi ideilor din societate”. „Constituţia ţării nu este ceva imuabil, ea urmând să se adapteze la evoluţiile şi transformările politice, economice şi sociale ale ţării pe care o guvernează. Circumstanţele politice de actualitate ne aduc din nou în faţa textului Constituției. Admitem iminenţa oportunităţii de a ne expune, împreună, în cadrul unui referendum constituțional, pe marginea unuia dintre cele mai semnificative și vulnerabile articole din Constituție care vizează modalitatea de alegere a Președintelui Republicii”, a declarat Gherman.
„O Constituţie bună este un semn clar al gradului de maturitate şi de democraţie al unui sistem constituţional. O astfel de Constituţie, la necesitate, o vom perfecţiona împreună: poporul şi aleşii poporului”, a continuat Gherman.
Curtea Constituţională a avizat pozitiv sesizarea depusă de un grup de 46 de deputaţi în Parlament cu privire la iniţiativa de revizuire a articolului 78 din Constituţie, care se referă la mecanismul de alegere a preşedintelui ţării.
Cele trei partide care au creat AIE – 3, PLDM, PD şi PL, au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită organizarea unui referendum constituţional.
Prin proiectul de lege constituțională prezentat, se propune modificarea modalității de alegere a Președintelui Republicii Moldova în partea ce ţine de numărul necesar de voturi. Astfel, potrivit redacției proiectului de modificare a articolului 78 din Constituție, președintele Republicii Moldova urmează a fi ales cu votul majorității deputaților aleși, adică 51 de mandate.