CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Referendumul constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării va putea fi organizat după data de 23 ianuarie 2016.
Curtea Constituţională (CC) a avizat vineri, 24 iulie, pozitiv sesizarea depusă joi de un grup de 46 de deputaţi în Parlament din fracţiunile PLDM, PD şi PL cu privire la iniţiativa de revizuire a articolului 78 din Constituţie, ce se referă la procedura de alegere a şefului statului în Parlament.
Conform CC, proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 din Constituţie poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.
Astfel, plebiscitul nu va putea fi organizat în toamna anului 2015. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat după o rundă de negocieri între PLDM-PD-PL că „la toamnă, în Republica Moldova va avea loc un referendum constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării”.
„Vom organiza la toamnă un referendum de modificare a Constituţiei, astfel ca preşedintele să fie ale în trei paşi, cu 61, 57 şi 51 de voturi ”, a declarat Filat.
Potrivit unui aviz al Curţii Constituţionale din septembrie anul trecut, o lege cu privire la modificarea Constituţiei poate fi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei respective.
Curtea a reţinut că acest termen de minimum 6 luni are drept scop protecţia Constituţiei, prin asigurarea unei perioade de dezbatere şi reflecţie suficiente în vederea formării unei opinii libere şi în cunoştinţă de cauză.
Acelaşi termen urmează a fi respectat şi în cazul revizuirii Constituţiei pe cale referendară.
Plebiscitul constituţional ar trebui să se desfăşoare în intervalul 23 ianuarie – 23 martie, 2016.
Mandatul actualului preşedinte al RM, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei RM, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.