CHIŞINĂU, 28 iul – Sputnik. În contextul accidentului teribil de sâmbătă seara de lângă localitatea Horeşti, când cinci persoane au murit iar trei au fost rănite, Agenţia Sputnik Moldova a solicitat Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) răspuns la şase întrebări referitoare la măsurile şi acţiunile poliţiei de contracarare a curselor ilegale de maşini, istoria acestui fenomen şi traseele preferate de participanţii la cursele infernale.
– De când au început să fie practicate cursele ilegale de maşini în Moldova?
– În contextul în care aceste curse sunt ”ilegale”, nu poate fi precizat cu certitudine de cât timp sunt practicate, cine nemijlocit sunt organizatorii și nici locațiile concrete unde aceștia se adună pentru respectivele evenimente. În timpul patrulării zilnice pentru asigurarea ordinii publice și securității rutiere, precum și la solicitările cetățenilor despre desfășurarea unor asemenea curse, poliția intervine de fiecare dată cu aplicarea măsurilor necesare.
– Câte sancţiuni au aplicat oamenii legii pentru cursele ilegale de maşini?
– Inspectoratul Naţional de Patrulare desfăşoară permanent activităţi de profilaxie şi combatere a acestui flagel în limitele cadrului normativ existent, precum și reacționează prompt la orice solicitare parvenită despre comiterea acestor fapte. În prezent, angajații INP pot reacționa doar prin dispersarea participanților la cursele ilegale și în limita cadrului legal existent pot atrage la răspundere contravențională participanții numai pentru încălcările manifestate prin blocarea arterelor de circulație, exploatarea vehiculelor cu încălcarea normelor tehnice și parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Legislaţia existentă în Republica Moldova nu permite organelor de resort sancţionarea persoanelor care participă sau care organizează evenimente (concursuri, competiţii sportive, antrenamente în grup) pe drumuri publice, în lipsa acordului prealabil al autorităţilor competente.
– Care sunt trasee cele mai solicitate de către participanţii la cursele ilegale de maşini?
– Cele mai multe sesizări înregistrate de poliție despre organizarea și desfăşurarea curselor ilegale au vizat străzile Uzinelor, Mircea cel Bătrân, Alba Iulia, Calea Ieșilor din Chişinău şi porţiunea de pe traseul M3, km12-14, în regiunea comunei Băcioi.
– Avem în Moldova locuri special amenajate pentru aceste curse şi unde?
– Locuri special amenajate sunt doar pentru cursele organizate legal, coordonate şi gestionate cu organele competente după caz, îngrădite și la care asistă serviciile abilitate întru asigurarea securității și bunei desfășurări a evenimentului, precum și prevenirea unor consecințe grave.
– Câte accidente rutiere s-au produs din cauza curselor ilegale de maşini?
– Analiza și evidența accidentelor în trafic înregistrate până în prezent nu atestă comiterea accidentelor rutiere din cauza curselor ilegale de automobile. Cele mai frecvente cauze care duc la săvârșirea evenimentelor rutiere sunt excesul de viteză, conducerea sub influenţa alcoolului şi depăşirea sau ocolirea neregulamentară.
– Ce propunere de modificare a legislaţiei naţionale a înaintat poliţia pentru a preveni, sancţiona şi stopa cursele ilegale de maşini?
–Din momentul creării Inspectoratului Naţional de Patrulare şi până în prezent, de către subdiviziunile acestuia au fost înaintate mai multe propuneri de modificare şi completare a legislaţiei, inclusiv pe acest subiect. Totodată, INP a înaintat repetat, în primul semestru al anului 2015, proiectul privind modificarea şi completarea Codului contravenţional, în care este prevăzută includerea articolului privind deplasarea în grup a vehiculelor sau organizarea evenimentelor pe drumuri publice în lipsa acordului prealabil al autorităţilor competente.
Astfel, INP a propus amenzi de la 600 de lei şi 3 puncte de penalizare până la 2.000 de lei şi privarea de dreptul de a conduce pe un termen de 6 luni până la un an, pentru participarea și organizarea evenimentelor pe drumuri publice fără acordul subdiviziunii specializate a Poliţiei, inclusiv pentru generarea riscului producerii unui accident de circulaţie.