Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este Valeriu Streleţ?

© Sputnik / Captură privesc.euValeriu Streleţ
Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Abonare
Valeriu Streleţ, candidat la funcţia de premier al Moldovei, politician şi businessman.

CHIŞINĂU, 28 iul – Sputnik. Candidatul desemnat la funcţia de premier, deputatul PLDM Valeriu Streleţ, are 45 de ani şi a intrat  în politică acum 21 de ani, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social – Democrat. 

Ghimpu, Filat, Lupu - Sputnik Moldova
Politică
PLDM, PDM şi PL îl agreează pe Valriu Streleţ la funcţia de premier

Luni seara, preşedintele ţării Nicolae Timofti a semnat decretul de numire a lui Valeriu Streleţ în calitate de candidat pentru funcţia de premier al Moldovei. Streleţ a fost înaintat la această funcţie de PLDM. 

La scrutinul parlamentar din iarna anului 2001, Streleţ candidează pe listele Blocului Electoral „Plai Natal”, dar fără succes. În 2002, acesta devine vicepreşedinte al Partidului Social Liberal şi deţine această funcţie până în 2007, când trece la PLDM. Din decembrie 2007  şi până în prezent, Streleţ este vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Streleţ va deveni după alegerile din 2009. Funcţie pe care o deţine până în prezent.  

Pe lângă politică, Streleţ se ocupă şi de afaceri, care îi aduc anual un venit de milioane de lei. Streleţ deţine 100% din acţiunile firmei „Bioprotect” care i-a adus anul trecut un venit din dividende de 4,145 milioane lei. Despre firma lui Streleţ se spune că deţine monopolul pe piaţa îngrăşămintelor şi chimicalelor din Moldova. 

Candidatul la funcţia de premier al Moldovei mai este proprietar la „Universul Dezvoltării” SRL, unde, la fel, deţine cota de 100% din acţiuni. Alte 5% din acţiuni, Streleţ le deţine în compania „Construct mobil”. 

Timp de 4 ani, Streleţ a fost preşedinte şi ulterior membru al Consiliului reţelei locale din  Moldova, Pactul Global ONU a Responsabilităţii Sociale Corporative. 

Streleţ a absolvit facultatea de Istorie de la USM şi pe cea de Economiei Generală şi Drept de la Academia de Studii Economice din Moldova. Şi- a început cariera profesională în calitate de profesor de politologie şi istorie a culturii la Liceul Român-Francez “Gh.Asachi” din Chișinău. De asemenea, Streleţ mai are experienţă şi în funcţia de șef al secţiei publicitate în cadrul Fondului de investiţii pentru privatizare CAIS.

Pentru a evita orice speculaţii cu privire la studiile sale, Streleţ şi-a publicat deja diplomele de absolvire a studiilor de învăţământ superior. Potrivit acestora, Streleţ a absolvit ASEM-ul cu media 9,34, iar USM – cu 9,22. 

Candidatul la funcţia de premier este pasionat de maşinile Volkswagen. Acesta are în dotare trei maşini de această marcă, dintre care două Volkswagen Touareg şi un Volkswagen Polo. Toate maşinile sunt procurate în 2012 şi 2014. Preţul acestor maşini variază între 10 mii de euro şi 38 mii euro. 

Conform declaraţiei de avere, Streleţ are două apartamente în Chişinău şi o casă de locuit de peste 170 de metri pătraţi. 

Valeriu Streleţ s-a născut la 8 martie 1970, în satul Ţareuca, raionul Rezina. Este căsătorit şi are patru copii.

 

 

Fluxul de știri
0