Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocatul Poporului cere revizuirea deciziei de majorare a tarifelor

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaОсветительные лампы
Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Abonare
Mihail Cotorobai îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu majorările recente ale tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale şi pledează pentru revizuirea deciziei adoptate de Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Ombudsmanul Mihail Cotorobai îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu majorările recente ale tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale, care vor provoca inevitabil o creştere explozivă a preţurilor la alte mărfuri şi servicii, cum ar fi tarifele la energia termică și alte servicii comunale, la produsele şi mărfurile de primă necesitate.  

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ANRE chemată în judecată de furnizori

Cotorobai atenţionează asupra faptului că „impactul social al majorărilor de tarife va fi unul dezastruos în condiţiile unor venituri şi aşa modeste ale populaţiei şi ale puterii reduse de consum”. 

„Noile scumpiri ar putea avea efecte dramatice pentru categoriile social-vulenerabile ale populaţiei care şi până la majorările de ultimă oră s-au aflat la limita sărăciei. În rapoartele anuale, Instituţia Ombudsmanului a semnalat în repetate rânduri despre faptul că circa 98% dintre beneficiarii de pensii primesc o pensie sub nivelul minimului de existență, iar pensia medie de dizabilitate constituie 57,6% din minimul de existență”, a declarat Cotorobai.

Avocatul Poporului  pledează pentru revizuirea deciziei ANRE cu privire la majorările cu 30-35 % a tarifelor la energia electrică şi cu 15 % a celor la gazele naturale. Ombudsmanul consideră, de asemenea, că autorităţile  competente urmează să identifice în regim de urgenţă pârghii  de ajutorare a populaţiei, în special a păturilor socialmente-vulnerabile, pentru a depăşi această situaţie de criză. 

Conform opiniilor exprimate de către unii experţi independenţi, dar şi de către un grup de savanţii de la Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, majorarea tarifelor la energia electrică putea fi cu mult mai mică  - cu 3,82%, iar — la gazele naturale putea fi evitată.

 

Fluxul de știri
0