Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Piaţa rusească şi în general cea din CSI, importantă pentru RM

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaРабота гипермаркета
Работа гипермаркета - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul executiv al FNFM susţine că la negocierile cu Moscova pentru deblocarea totală a restricţiilor la exportul produselor agricole moldoveneşti şi a vinului pe piaţa rusă trebuie să participe oameni competenţi.

CHIŞINĂU, 23 iul – Sputnik. Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Vasile Mîrzenco, a declarat pentru Sputnik Moldova că piaţa rusească şi în general cea din CSI este importantă pentru producţia agricolă moldovenească. 

Фрукты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia a anulat restricţiile pentru fructele moldoveneşti

„Noi încă suntem departe ca să asigurăm şi din punct de vedere al calităţii, dar şi al competitivităţii produsele noastre cu cele din UE. Ca să facem faţă încă suntem departe”, a declarat Mîrzenco. 

În opinia directorului executiv al FNFM, la negocierile cu Moscova pentru deblocarea totală a restricţiilor la exportul produselor agricole moldoveneşti şi a vinului pe piaţa rusă trebuie să meargă oameni competenţi. 

„Acolo nu merg oameni competenţi care ar putea să demonstreze fundamental problemele care sunt şi să propună soluţii care ar conveni şi părţii ruseşti, dar şi nouă”, a declarat Mîrzenco.

În opinia fermierului, ar fi bine ca Rusia să introducă cote pentru producţia agricolă moldovenească, astfel încât să existe siguranţa că odată cu implementarea Acordului de asociere RM-UE să nu fie admis reexportul produselor europene din Moldova pe piaţa rusă. 

„Nu cred că nu se poate găsi soluţii pentru că este în dezinteresul tuturor. Nu trebuie să fim mărginiţi să lăsăm merele moldoveneşti să se strice şi să aducem mere de import, de exemplu din Polonoa, pe care să le reexportăm. Atunci să nu căutăm nodul problemei la alţii în grădină. El este la noi, aici, acasă”, a declarat Mârzenco.

Rosselihoznadzor a decis să anuleze la începutul lunii iunie restricţiile pentru mai multe fructe din Republica Moldova. Rusia a permis pentru un șir de întreprinderi din Republica Moldova exportul de mere, pere, gutui, caise, vișine și cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbele proaspete.

 

 

 

 

Fluxul de știri
0