Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Referendumul nu poate avea loc la toamnă

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediajustice, суд
justice, суд - Sputnik Moldova
Abonare
Referendumul constituţional cu privire la modificarea procedurii de alegere a şefului statului poate avea loc în minim şase luni de la prezentarea iniţiativei.

CHIŞINĂU, 20 iul – Sputnik. Referendumul constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării nu se poate desfăşura în toamna anului curent. Potrivit unui aviz al Curţii Constituţionale din septembrie anul trecut, o lege cu privire la modificarea Constituţiei poate fi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei respective.

Marian Lupu şi Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
PLDM şi PDM sunt pentru alegerea preşedintelui cu simpla majoritate

Curtea a reţinut că acest termen de minimum 6 luni are drept scop protecţia Constituţiei, prin asigurarea unei perioade de dezbatere şi reflecţie suficiente în vederea formării unei opinii libere şi în cunoştinţă de cauză.

Curtea Constituţională a considerat că această limitare vizează nu doar procedurile parlamentare, ci şi procedurile de revizuire a Constituţiei, indiferent de procedeul utilizat.

Prin urmare, acelaşi termen urmează a fi respectat şi în cazul revizuirii Constituţiei pe cale referendară. „Astfel, la iniţierea procedurii de revizuire a Constituţiei prin referendum de către Parlamentul Republicii Moldova e necesar să se respecte termenul de 6 luni din momentul iniţierii şi până în momentul desfăşurării referendumului”, se spun eîn avizul Curţii.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat săptămâna trecută că „la toamnă, în Republica Moldova va avea loc un referendum constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării”. Anunţul a fost făcut după runda de negocieri PLDM-PD-PL cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare. 

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La toamnă, în RM va fi organizat un referendum constituţional

„Vom organiza la toamnă un referendum de modificare a Constituţiei, astfel ca preşedintele să fie ale în trei paşi”, a declarat Filat.

Deputatul a precizat că la plebiscit va fi propus un nou mecanism, potrivit căruia şeful statului va fi ales în Parlament din trei încercări, cu 61, 57 şi 51 de voturi. 

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Fluxul de știri
0