Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PLDM şi PDM sunt pentru alegerea preşedintelui cu simpla majoritate

© Sputnik / Captură privesc.euMarian Lupu şi Vlad Filat
Marian Lupu şi Vlad Filat - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful statului va fi ales fie cu voturile a 61 de deputaţi, fie de o majoritate de 50 plus 1, după operarea unor modificări în Constituţie, care vor fi supuse unui referendum naţional, susţine Vlad Filat.

CHIŞINĂU, 14 iul – Sputnik. Liderii PLDM şi PDM se pronunţă pentru revizuirea Constituţiei la capitolul alegerea preşedintelui. Declaraţii în acest sens au făcut Marian Lupu şi Vladimir Filat luni seara, după o nouă rundă de negocieri pentru desemnarea unui nou prim-ministru, transmite Sputnik Moldova.

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Ghimpu, dispus să revină la guvernare

Potrivit lui Vlad Filat, aceste negocieri au demarat de la zero, în vederea formării unei noi coaliţii şi învestirii, până la finele lunii, a unui nou guvern. De asemenea, este necesară stabilirea unei modalităţi exacte de alegere a şefului statului. „Vom stabili dacă o să recurgem la căutarea celor 61 de voturi sau vom purcede la modificarea prin referendum a Constituţiei, astfel încât preşedintele să fie ales de simpla majoritate”, a declarat liderul PLDM.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a subliniat că discuţiile despre alegerea preşedintelui sunt importante, în vederea evitării pe viitor a unei noi crize politice. "Ca să nu ne pomenim mai târziu într-un nou blocaj politic, este necesar să stabilim modalitatea de alegere a şefului statului”, a spus Lupu.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a opinat că cea mai potrivită modalitate pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui este referendumul.

 

Fluxul de știri
0