Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procesul bugetar în RM, prea puţin transparent - Expert-Grup

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Nivelul transparenţei bugetare în Republica Moldova a rămas, practic, la nivelul anului 2012.

CHIŞINĂU, 20 iul – Sputnik. Într-un studiu lansat luni de Centrul Analitic Independent Expert-Grup se arată că nivelul de transparență bugetară în Republica Moldova nu a evoluat în ultimii ani.

Principala cauză, notează autorii studiului, constă în factorii politici. Potrivit documentului, indicele transparenţei bugetare în Moldova în 2015 a înregistrat un scor de 59 din 100, rămânând neschimbat faţă de nivelul anului 2012.

Pe de altă parte, realizatorii studiului au sesizat „modificări esenţiale în ceea ce priveşte transparenţa pe diferite componente”. Deşi în general indicele de transparenţă bugetară a rămas neschimbat faţă de nivelul din 2012, ”puterea” de supraveghere a Parlamentului a trecut de la calificativul ”puternică” la ”moderată”, iar  Curtea de Conturi, chiar dacă a pierdut câteva puncte, şi-a menţinut calificativul ”puternică”.

Расчетный отдел банка - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia moldovenească rămâne expusă şocurilor externe

Autorii studiului sunt de părere că principala cauză a lipsei progresului la acest capitol este inexistenţa unei voinţe politice reale, care nu a generat un angajament ferm în promovarea măsurilor de transparenţă bugetară. Drept exemplu, ei au invocat întârzierea cu 2 ani a aprobării Legii finanţelor publice. Aşa stând lucrurile la capitolul responsabilităţii bugetar-fiscale, a fost dificilă o evaluare pozitivă a acestui Indice.

Pentru asigurarea unui nivel mai înalt de transparenţă, Expert-Grup recomandă formularea unei politici exprese privind măsurile de sporire a transparenţei bugetare la nivelul Executivului, Curţii de Conturi, şi în special la nivelul Parlamentului, unde procesul de transparență bugetară decurge mai anevoios. De asemenea, sunt necesare şi măsuri tehnice ce ar spori oportunitățile de informare a cetățenilor și înțelegerii documentelor de buget.

Adrian Lupuşor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: RM va intra în incapacitate temporară de plată

Totodată, în document se menţionează că publicarea Bugetului pentru Cetățeni în 2015 a fost un prim pas în stabilirea unei comunicări cu publicul larg, într-un limbaj accesibil acestuia, iar continuarea acestei practici este mai mult decât salutabilă. Dar acest efort trebuie să fie însoțit de extinderea elaborării Bugetelor pentru Cetățeni pentru toate documentele importante din procesul bugetar, precum și publicarea unui glosar de termeni utilizați în procesul bugetar, se mai arată în document.

Referindu-se la necesitatea de a fi explicat mai bine modul în care Guvernul contribuie la obiectivele de reducere a sărăciei şi distribuirea mai echitabilă a veniturilor, documentele de buget trebuie să conţină o descriere a impactului programelor bugetare la atingerea obiectivelor, iar la propunerea de buget ar trebui să fie inclus un capitol aparte care să conțină date și o argumentare narativă privind transferurile, subvenţiile și ajutorul de stat pentru întreprinderile publice.

Alte recomandări ale experţilor sunt prezentarea mai clară a stării activelor de stat, a transferurilor către întreprinderi publice, a cheltuielilor fiscale şi a cheltuielilor quasi-fiscale. Executivul ar urma să publice un raport anual în care să descrie măsurile luate pentru implementarea acestora, iar Curtea de Conturi ar trebuie să prezinte în Parlament, pe lângă un raport de audit privind executarea bugetului, și un raport de implementare a recomandărilor sale de către Executiv.

O altă propunere lansată de autorii studiului este ca în programele şcolare să fie inclusă studierea principalelor noţiuni bugetar-fiscale. Aceasta „ţinând cont de importanța participării cetățenilor în procesul bugetar” şi în vederea „fortificării democraţiei și sporirii eficacității și eficienței utilizării banilor publici”, se mai arată în studiul lansat de Expert-grup.

Fluxul de știri
0