Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: RM va intra în incapacitate temporară de plată

© SputnikAdrian Lupuşor
Adrian Lupuşor - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Adrian Lupuşor prognozează pentru RM intrarea în incapacitate parţială de plată.

CHIŞINĂU, 24 iunie – Sputnik.  Fără contractarea unui nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Republica Moldova riscă să intre în incapacitate parţială de plată. Opinia a fost exprimată de expertul Adrian Lupuşor. 

„Dacă RM nu va semna un nou memorandum cu FMI, situaţie ce va îngheţa suportul altor parteneri de dezvoltare, în bugetul Moldovei se vor înregistra restanţe la plata salariilor, pensiilor şi altor alocaţii”, a declarat pentru Sputnik-Moldova, directorul executiv al Expert-grup, Adrian Lupuşor.

În opinia expertului, incapacitatea de plată nu va fi totală, ci parţială. 

„Guvernul acum ajustează partea de cheltuieli, renunţă la investiţii şi alte cheltuieli. Procesul de ajustare fiscală a început. Nu cred că vom intra în incapacitate de plată totală, ci în una parţială, lucru care va fi resimţit în primul rând de bugetari”, a declarat Lupuşor. 

Specialistul susţine că în ultima perioadă de timp guvernarea nu a promovat reforme, iar cei care au stopat procesul de reformare au fost anume elitele politice. 

„Am avut un guvern care nu a reuşit să facă multe reforme, nu ne putem aştepta la acest lucru nici de la guvernul interimar. Forţa motrice care trebuie să promoveze reformele, de fapt se opune acestora. Sunt elitele politice  care au blocat procesul decizional din instituţiile publice”, a declarat Adrian Lupuşor.  

 

 

 

Fluxul de știri
0