CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Procurorii au cerut ca cei patru reținuți în dosarul Băcii de Economii a Moldovei (BEM) să rămână în arest preventiv pentru 35 de zile, a declarat joi procurorul Adriana Bețișor.
Aceasta a menționat că toate cele patru persoane reținute în ajun au fost puse sub învinuire. Este vorba despre reprezentanți unor companii-rezident, care au fost implicate în schemele frauduloase de la BEM. Astăzi, procurorii au solicitat la Judecătoria sectorului Buiucani plasarea tuturor celor patru figuranţi în arest preventiv pentru 35 de zile.
Bețișor a explicat că sunt investigate două scheme de spălare de bani. "În primul caz este vorba despre acordarea a două credite de către BEM companiilor „Caravita Co” SRL și „BUSINESS ESTATE INVESTMENTS”. „Caravita Co” SRL a primit un împrumut în valoare de 22 de milioane de lei, iar „BUSINESS ESTATE INVESTMENTS” — un împrumut de 30 de milioane de lei. Banii au fost cheltuiți în interesul acestor companii. Între timp, în rezultatul acestor operaţiuni, la BEM s-au format datori", a spus procurorul.
Potrivit acesteia, cea mai interesantă este a doua schemă, în care sunt implicate companii străine ale căror conturi se află în bănci din Lituania.
BEM a mai acordat un împrumut companiei „Caritas Grup” SRL care a efectuat tranzacții cu alte companii-nerezidente cu conturi lituaniene. A fost efectuată operația bancară „overdraft”. În limbajul bancar înseamnă obținerea unui împrumut bancar pe un termen foarte scurt la cererea agentului economic, pentru ca acesta să stingă ulterior datoria față de instituția financiară. Următoarea verigă a lanțului au devenit doi agenți economici-nerezidenți prin concursul cărora acești bani au ajuns la „BUSINESS ESTATE INVESTMENTS”. Această companie transferă o parte din suma de 2,793 de milioane de euro pe contul „Caravita Co” care, la rândul său, rambursează creditul de 22 milioane luat anterior de la BRM. „BUSINESS ESTATE INVESTMENTS” rambursează și ea împrumutul luat de la această bancă.
Bețișor a mai adăugat că procuratura intenționează să aplice sechestru pe bunurile mobile și imobile ale persoanelor implicate în aceste scheme.
În timpul perchezițiilor la oficiile celor patru învinuiți, oamenii legii au descoperit dovezi care confirmă spălarea de bani.
Este vorba despre documente ce conțin informații financiar-bancare secrete obținute de la organe de anchetă străine. Scopul anchetei este de a stabili circumstanțele în care aceste probe au fost găsite în oficiul unuia dintre suspecți. Pe parcursul anchetei au fost găsite și probe care dovedesc că martorii în dosarul BEM erau controlați de persoane terțe, inclusiv cu participarea unor structuri de stat. Acum organele de anchetă urmează să stabilească în ce mod și din ce cauză au putut să se producă aceste fapte.