Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sediul Ambasadei Moldovei din Moscova poate deveni proprietate a RM

© Sputnik / Родион ПрокаПосольство России в Молдове
Посольство России в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Acordul va crea baza juridică necesară pentru obținerea de către RM a dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri ale Ambasadei sale din Rusia, precum și va confirma dreptul de proprietate al FR asupra Ambasadei acesteia de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Moldova poate obține dreptul de proprietate asupra complexului de clădiri de pe Kuznețki Most din Moscova unde își are sediul Ambasada RM în FR, transmite RIA Novosti.

Totodată, și clădirea Ambasadei Rusiei în Moldova, amplasată la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Toma Ciorbă din Chișinău ar putea să treacă în proprietatea FR.

Proiectul unui acord interguvernamental în această problemă a fost deja pregătit de partea moldavă. Potrivit documentului, Moldova trebuie să confirme dreptul de proprietate al FR asupra sediului și a clădirilor adiacente cu o suprafață totală de 7,711 mii de metri pătrați aflate în folosința Ambasadei Rusiei. Terenul cu suprafața de 0,8 ha pe care se află acestea se dă în arendă Rusiei pe o perioadă de 99 de ani, la un preț simbolic de 1 leu moldovenesc pe an (0,05 dolari). Totodată, partea moldavă este gata să transmită în proprietate Federației Ruse pentru necesitățile Ambasadei şi o altă clădire din centrul Chișinăului, amplasată alături de Ambasada FR, pe strada Toma Ciorbă, nr.13, cu o suprafață de 241,4 metri pătrați. Condițiile de arendare a 0,105 ha de teren pe care se află această clădire sunt aceleași.

Moldova, la rândul său, primeşte pentru necesitățile Ambasadei sale în Rusia trei imobile în Moscova: clădirea de pe strada Kuznețki Most, nr.18/7, clădirea 1 cu suprafața de 1,513 de mii de metri pătrați, precum și clădirile învecinate aflate pe strada Pușecinaia nr. 7/5, clădirea 4 cu suprafața de 1,372 de mii de metri pătrați și de pe strada Pușecinaia nr.7/5 clădirea 5 cu suprafața de 1,388 de mii de metri pătrați. Terenurile pe care se află aceste clădiri se dau în arendă Moldovei pe o perioadă de 99 de ani la prețul de 1 rublă pe an. Suprafața terenului de pe Kuznețki Most nu este precizată. Suprafața terenurilor de pe Pușecinaia este de 0,25 ha.

La momentul actual, ambasadele celor două țări își ocupă sediile în baza acordurilor încheiate cu primăriile, fapt ce a făcut să se işte anumite probleme.

 

Fluxul de știri
0