Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analist: „căsătoria forţată” cu Grecia nu va salva imperiul german

© SputnikGrækenlands og EU's flag i Athen
Grækenlands og EU's flag i Athen - Sputnik Moldova
Abonare
Capitularea Greciei este doar o amânare a adevăratului deznodământ - căderea imperiului german în cadrul Uniunii Europene, consideră analistul economic al publicaţiei Salon, David Deyen.

CHIŞINĂU, 16 iul – Sputnic. Aceasta nu se va întâmpla imediat, scrie analistul. Acum pare că Germania (zicem UE, subînţelegem Germania) ar fi obţinut o victorie – Grecia a cedat, a trecut peste propria suveranitate şi a acceptat toate cerinţele creditorilor, inclusiv vânzarea activelor naţionale, fără a primi ceva în schimb, în afară de perspective neclare de relaxare a poverii datoriilor. Atena a ales „răul” cunoscut deja – austeritatea financiară distructivă în locul „răului” necunoscut – ieşirea din zona valutei europene unice.

Yunanistan Bayrağı - Sputnik Moldova
Grecia rămâne în zona euro

Expertul propune să se atragă atenţia asupra modului în care s-au comportat politicienii nemţi în perioada de criză: au fost atât de răzbunători, pe cât era şi posibil, împingând lent dar metodic economia greacă spre depresie. Nu s-a trecut nici fără „bombardare sângeroasă” a opoziţiei greceşti şi a ameninţărilor evidente în adresa acesteia – austeritatea sau excluderea din zona euro în calitate de pedeapsă. De exemplu, Banca Centrală Europeană – „ arma personală Berlinului” – a ales cea mai nemiloasă formă de presiune economică asupra Atenei: în loc să dirijeze fluxurile băneşti ale ţărilor-membre ale uniunii, aşa cum i se cuvine unui regulator de acest nivel, BCE a deconectat Grecia de la sursa de alimentare, privând importatorii greci de posibilitatea de a plăti pentru mărfuri.

Fluxul de știri
0