Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Educaţiei despre admiterea în învăţământul liceal 2015-2016

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova începe concursul de admitere în învăţământul liceal 2015-2016

CHIŞINĂU, 16 iul – Sputnik. Ministerul Educaţiei a anunţat că concursul de admitere în învăţământul liceal pentru anul de studii 2015-2016 se va desfăşura în perioada 16 iulie —14 august.

Admiterea în clasa a X-a de liceu se va face fără examen, prin concurs de dosare organizat în fiecare liceu, în baza mediei notelor din certificatul de studii gimnaziale. Totodată, admiterea la profilurile arte și sport va include și probe de aptitudini, se spune într-un comunicat al ministerului. Învăţământul liceal va fi organizat  cu cel puțin două clase a X-a de liceu, numărul de  elevi în clase fiind stabilit de către organele de specialitate în domeniul învăţământului ale administraţiei publice locale de nivelul doi. Conform Regulamentului de admitere în învățământul liceal, absolvenţii clasei a IX-a cu diplome de gradul I, II şi III la disciplinele de profil obţinute la olimpiadele naţionale şi internaţionale, organizate și/sau recunoscute de Ministerul Educației, sunt înmatriculați fără concurs.

Instituţia notează că, potrivit regulamentului, în liceele de stat, 10 la sută din numărul total de locuri la fiecare profil vor fi acordate pentru următoarele categorii de candidaţi: copiii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinților; copiii proveniți din familii cu trei şi mai mulţi copii; copii, părinții cărora şi-au pierdut viaţa în timpul acţiunilor militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova; copii cu dizabilități fizice şi senzoriale; copii proveniți din familii cu părinţi care au dizabilități.

Candidaţii la studii  vor depune la secretariatul liceului dosarul cu următoarele acte: cererea de înscriere cu indicarea profilului ales; certificatul de absolvire a gimnaziului, în original; certificatul de naştere (copie); adeverinţă medicală; 4 fotografi, 3x4 cm; copia diplomelor obţinute la olimpiadele raionale, naţionale, internaţionale.

Etapa de depunere a dosarelor se va încheia la data de 12 august, urmând ca la 13 august să fie desfășurat concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în clasa X-a de liceu). Rezultatele concursului vor fi anunțate la data de 14 august.

În anul de studii 2014-2015, în republică au activat 424 de licee.

Fluxul de știri
0