Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedinţia a oprit consultările cu privire la desemnarea premierului

© Sputnik / Evgheni PanasencoПравительство Рекспублики Молдова
Правительство Рекспублики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele ţării nu are programate discuţii cu fracţiunile parlamentare privind desemnarea unei candidaturi la funcţia de prim-ministru.

CHIŞINĂU, 13 iul – Sputnik. În următoarele trei zile, preşedintele Nicolae Timofti nu va purta discuţii cu fracţiunile parlamentare despre desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Informaţia a fost oferită pentru Sputnik-Moldova de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu.  

guvern - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Timofti: Sper ca perioada de interimat să nu dureze prea mult

Timofti  a avut la finele lunii iunie discuţii cu şefii grupurilor parlamentare în vederea stabilirii unei agende de consultări privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. În cadrul acelui dialog, s-a convenit să fie accelerate negocierile politice privind crearea unei coaliții proeuropene și identificarea unui candidat pentru funcția de premier.

Ţurcanu a declarat că „nu îndrăzneşte” acum să spună la ce dată vor începe aceste consultări. Acesta a precizat pentru agenţie că şeful statului va invita la discuţii toate fracţiunile parlamentare.

În paralel, liderii PLDM, PD şi PL poartă discuţii cu privire la formarea unei noi alianţe. Detaliile de la aceste negocieri sunt ţinute departe de urechile presei.

Partidele pro-europene din Parlament dau asigurări că până la finele sesiunii actuale a Legislativului, sfârşitul lunii iulie, Moldova va avea un nou Guvern.

Fostul premier Chiril Gaburici şi-a făcut publică declaraţia de demisie la 12 iunie. În declaraţie, Gaburici a menţionat că pentru a schimba sistemul creat în țară are nevoie de instrumente suplimentare și de sprijin din partea partidelor politice, de care însă prim-ministrul nu dispune.

Constituţia RM prevede că, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele ţării, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.


Fluxul de știri
0