Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În iunie, preţurile de consum au înregistrat o creştere de 0,1%

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Preţurile de consum au crescut nesemnificativ în luna iunie în comparaţie cu luna precedentă, dar s-au majorat cu 8,3 la sută faţă de anul precedent.

CHIŞINĂU, 13 iul – Sputnik. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în iunie preţurile de consum au înregistrat o creştere de 0,1% faţă de mai, iar faţă de iunie anul trecut – de 8,3%. 

Bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Într-o lună preţurile de consum s-au majorat cu 0,5%

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,1% a fost determinată de majorarea  preţurilor  la mărfurile nealimentare – cu 0,7%, la tarifele pentru  prestarea serviciilor  populaţiei  – cu 0,2 %  şi reducerea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,6 %.

În luna iunie, au crescut preţurile la morcovi – cu 34,1%, ceapă uscată – cu 18,6%, ouă de găină – cu 13,1%, citrice – cu 7,2%.

Totodată, au scăzut preţurile la dovlecei – cu 52,4%, fructe sâmburoase – cu 36,2%, castraveţi proaspeţi – cu 30,8%, varză – cu 30,7%, tomate – cu 28,8%, slănină proaspătă neprelucrată – cu 6,4%, carne de porc şi de vită – cu câte 0,4%.

La mărfurile nealimentare a fost marcată majorarea preţurilor la mijloace de transport – cu 2,7%, medicamente – cu 1,1%, îmbrăcăminte şi încălţăminte – cu câte 0,3%. Concomitent, au scăzut preţurile la fulare, mănuşi, cizme de iarnă, aragazuri, maşini de cusut, televizoare  –  de la 0,1% până la 1,5%.

La serviciile prestate populaţiei în luna iunie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la transportul aerian de pasageri – cu 5,1%, turism peste hotarele ţării – cu 4,0%, serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri – cu 3,6%, repararea apartamentelor – cu 2,3%, serviciile stomatologice  – cu 1,1%.

În luna iunie s-a redus plata pentru serviciile prestate de creşe şi grădiniţe – cu  1,2%.

Fluxul de știri
0