Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Într-o lună preţurile de consum s-au majorat cu 0,5%

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Preţurile de consum au crescut într-o lună cu 0,5%.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. În luna mai, faţă de luna aprilie, preţurile de consum în Moldova s-au majorat cu 0,5%, iar faţă de luna mai a anului trecut – cu 8,1%. 

Creşterea preţurilor cu 0,5% a fost determinată, potrivit Biroului Naţional de Statistică,  de majorarea preţurilor la produsele alimentare – cu 1,1%, la mărfurile nealimentare – cu 0,3% şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei – cu 0,1%.

Luna trecută au crescut preţurile la cartofi cu 30,6%, fructe proaspete – cu 10,7%, legume proaspete – cu 3,3%, apă minerală – cu 3%, sucuri din fructe – cu 2,1%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la castraveţi proaspeţi – cu 26,4%, ouă de găină – cu 20%, vinete – cu 15%, tomate – cu 11,3%, lapte şi produse lactate – cu 1,7%.

La mărfurile nealimentare în luna mai  a fost marcată majorarea preţurilor la sandale pentru dame – cu 2,4%, rochii şi costume pentru dame – cu 2,3% şi respectiv cu 1,9%, medicamente – cu 0,8%.

Concomitent, în perioada de analiză au scăzut preţurile la televizoare şi automobile – cu câte 1,6%, telefoane – cu 1,4%

La serviciile prestate populaţiei în luna mai a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la perfectarea paşaportului străin – cu 6,7%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,7%, serviciile transportului feroviar suburban de pasageri – cu 2,0%, serviciile alimentaţiei publice în cafenele şi baruri – cu 1,6%.

În luna de raport s-a redus plata pentru serviciile transportului aerian de pasageri şi serviciile prestate de creşe şi grădiniţe – cu câte 0,4%.


Fluxul de știri
0