Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Peste 50 de delegaţi ai AP a OSCE condamnă excluderea FR

© Photo : OSCE Parliamentary Assembly24 сессия Парламентской ассамблеи ОБСЕ в Хельсинки, Финляндии
24 сессия Парламентской ассамблеи ОБСЕ в Хельсинки, Финляндии - Sputnik Moldova
Abonare
Iniţiatorul scrisorii în care este condamnată excluderea Rusiei de la lucrările sesiunii de vară a AO a OSCE este delegaţia italiană la Adunarea Parlamentară.

CHIŞINĂU, 9 iul, Sputnik. Delegaţia italiană la Adunarea Parlamentară a OSCE i-a prezentat joi o scrisoare preşedintelui acesteia, Ilkka Kanerva, semnată de 55 de deputaţi, în care este condamnă excluderea Rusiei de la lucrările  sesiunii de vară a organizaţiei, a declarat pentru Sputnik deputatul italian din partidul „Liga Nordului”, Claudio D`Amico.

Вход в Госдуму РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Duma de Stat va cere anularea sancţiunilor faţă de parlamentarii FR


Anterior, Finlanda nu a permis intrarea unor parlamentarilor ruşi pe teritoriul ţării, printre aceştia fiind şi Serghei Narâşkin, care trebuiau să participe la sesiunea de vară a AP a OSCE în perioada 5-9 iulie. Drept răspuns, delegaţia rusă, în componenţă  deplină, a decis să nu meargă la Helsinki, MAE rus calificând decizia Finlandei drept un pas neprietenesc.

Potrivit lui Claudio D`Amico, membrii partidului său au iniţiat colectarea semnăturilor printre  alţi delegaţi la AP a OSCE. Deputatul italian a declarat anterior pentru Sputnic că toţi membrii delegaţiei italiene, dar şi conducătorii delegaţiei Austriei, Elveţiei, Germaniei, Belarus şi Maltei, au susţinut iniţiativa de colectare a semnăturilor.

În scrisoarea către preşedintele AP a OSCE, Ilkka Kanerva, delegaţii „şi-au exprimat regretul în legătură cu imposibilitatea participării delegaţiei ruse la adunarea de vară”. Totodată, se subliniază că decizia de a restricţiona accesul parlamentarilor aleşi (ai FR) la un dialog important contravine spiritului Helsinki.

Adunarea Parlamentară a OSCE, o nouă sesiune a căreia a avut loc miercuri la Helsinki, a adoptat o rezoluţie care condamnă acţiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei şi în apropiere de frontierele acesteia, în contextul crizei care continuă în ţară. Pentru adoptarea rezoluţiei au votat 96 de membri ai sesiunii anuale, şapte persoane s-au pronunţat împotrivă, iar alţi 32 de participanţi s-au abţinut. Textul rezoluţiei a fost pregătit de membrii delegaţiilor Ucrainei şi Canadei. În textul documentului se subliniază faptul că adunarea condamnă „atentatul unilateral şi nejustificat al Rusiei asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Anterior s-a anunţat că delegaţia rusă nu a luat parte la votare, întrucât „a refuzat să participe la sesiunea din 2015”.

Fluxul de știri
0