Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu: avem bani în bănci, dar sunt puţini clienţi eligibili

© Sputnik / Parlamentul Republicii MoldovaAndrian Candu Андриан Канду
Andrian Candu Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Spicherul moldovean, Andrian Candu, susţine că băncile comerciale din Moldova au suficiente lichidităţi, dar acordă puţine credite din cauza capacităţii reduse a agenţilor economici de a contracta credite mari.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. „Băncile comerciale din Republica Moldova au suficiente lichidităţi şi vor să investească, dar acestea iau în calcul realităţile economice şi caută garanţii”, a declarat marţi spicherul Andrian Candu la şedinţa comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor.

Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Slusari: e nevoie de o linie specială de creditare a agriculturii

Potrivit lui Candu, la ora actuală trebuie să fie puse în funcţiune mecanisme suplimentare de garantare a creditelor.

„Astăzi sunt puţine industriile care se creditează. Băncile comerciale vor să dea bani, sunt dispuse să investească, au lichidităţi”, a spus Candu, subliniind şi faptul că BNM întâmpină dificultăţi la vânzarea hârtiilor de valoare de stat, care nu sunt suficient de solicitate, deoarece prea puţine sunt întreprinderile care întrunesc condiţiile de eligibilitate la acordarea de credite mari.

Referindu-se la solicitarea reprezentanţilor agricultorilor de a fi deschisă o linie specială de creditare din rezervele BNM, Candu a subliniat că acest lucru este inacceptabil. „Mai ales din rezervele BNM nu putem să dăm bani pentru nici o ramură. Asta va avea impact asupra inflaţiei şi masei monetare”, a declarat Candu.

Fluxul de știri
0