Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Eurogroupul aşteaptă noi propuneri de la Atena

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimediaRestrictive measures on imports of agricultural goods in response to European sanctions against Russia should be the same for all European Union members and not individually reviewed, Russian Deputy Foreign Minister Alexei Meshkov said Tuesday.
Restrictive measures on imports of agricultural goods in response to European sanctions against Russia should be the same for all European Union members and not individually reviewed, Russian Deputy Foreign Minister Alexei Meshkov said Tuesday. - Sputnik Moldova
Abonare
După un „nu” al grecilor, Eurogroupul aşteaptă noi propuneri de la Atena.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. În ziua următoare a referendumului din Grecia, când majoritatea populaţiei a decis să respingă ultimatumul creditorilor, în guvernul ţării s-au produs primele schimbări de cadre – ministrul finanţelor, Yannis Varufakis, şi-a dat demisia. În acelaşi timp, Eurogroupul se pregăteşte de summit-ul planificat pentru seara zilei de marţi şi aşteaptă noi propuneri de la Atena, se arată într-un articol publicat de RIA Novosti.

Victor Ciobanu Виктор Чобану - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinie: Votul din Grecia a lovit în birocraţia europeană

La referendumul de duminică din Grecia, peste 61% au spus „nu” solicitărilor creditorilor, iar aproape 39% — „da”. Acest lucru s-a întâmplat pe fundalul ameninţării falimentului ţării şi ieşirii ei din zona euro, la o săptămână după închiderea băncilor locale, drept urmare a încetarea susţinerii din partea BCE (Băncii Centrale Europene).

Mandatul poporului

Încă până la anunţarea rezultatelor oficiale după prelucrarea a 100% de buletine de vot, premierul Greciei, Alexis Tsipras s-a adresat locuitorilor ţării. El a numit referendumul la care  grecii au spus „nu ultimatumului creditorilor”, o o pagină marcantă  în istoria Europei şi a menţionat că mandatul poporului acordat guvernului nu este îndreptat spre ruperea relaţiilor cu Europa.

Tsipra a anunţat că Grecia planifică reluarea negocierilor deja luni. Potrivit lui, la masa de negocieri va fi abordată de această dată şi tema datoriei – despre necesitatea radierii ei se menţiona şi în raportul FMI, publicat acum câteva zile.

Ziua de luni a început cu demisia ministrului finanţelor, Yannis Varufakisa, care a luat această decizie la rugămintea lui Tsipras. În declaraţia lui Varufakis se spune că el face acest lucru pentru a-l ajuta pe premier după referendum, pentru a ajunge mai uşor la un acord cu creditorii, întrucât mulţi miniştri de finanţe ai ţărilor zonei euro „ar aprecia” absenţa acestuia de la negocieri.

Europa respectă, dar aşteaptă propuneri

Şeful Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat într-o adresare video de după referendumul din Grecia că este necesar de a respecta alegerea suverană a poporului grec. „Noi trebuie să respectăm voinţa poporului grec. Acesta a exprimat un „nu” ferm propunerilor, absolut independent”, — a spus el, precizând că după referendum Grecia trebuie să formuleze propriile propuneri privind evoluţia de mai departe a situaţiei. Comisia Europeană s-a limitat la declaraţia în care se spune că „a luat cunoştinţă şi respectă rezultatele referendumului”.

 

Fluxul de știri
0