Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

OSCE: alegerile în RM, legale, corecte, dar mai există neajunsuri

Abonare
Misiunea internaţională de monitorizare a alegerilor locale generale din Republica Moldova a subliniat că procesul electoral s-a desfăşurat, în linii generale, legal şi corect, dar au existat totuşi incidente izolate şi au fost identificate carenţe în legislaţie şi în proceduri.

CHIŞINĂU, 29 iun – Sputnik. Alegerile locale generale din Moldova au fost monitorizate de o misiune de observare acreditată de biroul OSCE la Chişinău. Potrivit observatorilor, în linii generale a fost respectat cadrul legal, drepturile şi libertăţile fundamentale ce ţin de procesul electoral, dar au fost înregistrate şi cazuri izolate de abuzuri şi violenţe.

Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ciocan: turul II, fără incidente ce ar influenţa rezultatul alegerilor

Kimmo Kiljunen, unul dintre reprezentanţii misiunii de observare a alegerilor, a ţinut întâi de toate să le mulţumească autorităţilor moldovene pentru invitaţia în ţara noastră, dar şi reprezentanţilor partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale care au urmărit procesul electoral.

Kiljunen a subliniat că misiunea de monitorizare pe care o reprezintă a identificat o serie de „prevederi legale neclare, ce au afectat pregătirea şi desfăşurarea alegerilor locale generale în Republica Moldova”. Potrivit lui, „au fost înregistrate cazuri de abuz legate de înregistrarea alegătorilor în listele electorale”.

În opinia lui Kiljunen, Comisia Electorală Centrală a gestionat şi a pregătit alegerile de o manieră eficientă şi s-a bucurat de încrederea participanţilor la votare şi a concurenţilor electorali. Totuşi, susţine acesta, nivelul de încredere faţă de organele electorale locale s-a dovedit a fi scăzut, inclusiv din cauza modului de examinare a plângerilor.

Reprezentantul misiunii de observare a remarcat printre contestaţiile depuse în timpul alegerilor cele referitoare la viza de reşedinţă temporară. Potrivit lui, normele în vigoare ce se referă la votarea în baza vizei de reşedinţă au condus la reducerea nivelului de încredere în privinţa listelor electorale, dar şi faţă de procesul electoral în general.

Un alt aspect la care s-au referit observatorii este cadrul legal privind modalităţile de examinare a contestaţiilor, care ar fi incomplet. Observatorii internaţionali mai consideră că în ţara noastră nu este reglementată suficient procedura de totalizare a primului tur al alegerilor şi nici momentul în care trebuie să demareze agitaţia electorală pentru turul doi.

Mass-media, au mai spus observatorii, a reflectat amplu, dar în unele cazuri dezechilibrat, campania electorală, iar „CCA a notat lipsa de imparţialitate” a unor instituţii mass-media.

În concluzie, observatorii internaţionali au subliniat faptul că este bine că Parlamentul, CCA şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor au examinat neajunsurile care au fost semnalate, dar urmează să fie luate şi măsurile de rigoare pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi practicilor electorale în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0