Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CC decide dacă poliţa medicală este obligatorie pentru neangajaţi

© Sputnik / Тиханов / Accesați arhiva multimediaПрофессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце
Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце - Sputnik Moldova
Abonare
Obligația de achitare a primelor de asigurare medicală pentru anumite categorii de persoane, este verificată vineri la Curtea Constituțională a Moldovei.

CHIŞINĂU, 19 iunie – Sputnik. Curtea Constituţională (CC) va examina vineri, la ora 13.00, dacă persoanele neangajate în câmpul munci, care se află în țară minim 183 zile pe an, vor continua să plătească primele de asigurare pentru asistență medicală.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţul poliţiei medicale va fi redus până la 28 iulie

 Autorii sesizării susțin că prin obligarea de a plăti prima de asigurare medicală este încălcat, printre altele, dreptul din Constituție la ocrotirea sănătății. Prima de asigurare obligatorie de asistenta medicala este suma pe care persoana asigurată trebuie să o plătească Casei Naționale de Asigurări Medicale pentru preluarea riscului persoanei asigurate.

 Legea stabilește o listă a plătitorilor primelor obligatorii de asigurare medicală. Lista este structurată în 2 categorii: persoanele care plătesc procentual din salariu şi alte recompense și în sumă fixă, care se asigură în mod individual.

 Potrivit legii, din categoria celor care plătesc prime obligatorii de asigurare medicală, în sumă fixă, fac parte și proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, fondatorii de întreprinderi individuale, persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, titularii de patentă de întreprinzător.


Fluxul de știri
0