Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti poate numi premier interimar, unul dintre vicepremieri

© Sputnik / Ruslan Schalapuda / Accesați arhiva multimediaВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Chiril Gaburici nu va asigura interimatul funcţiei de Prim-ministru.

CHIŞINĂU, 18 iunie – Sputnik. Premierul demisionar Chiril Gaburici a remis Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, scrisoarea oficială în care îşi exprimă refuzul de a exercita interimatul funcţiei de Prim-ministru, până la formarea noului Cabinet de miniştri, anunţă Biroul de comunicare al Guvernului. 

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deputaţii au votat demisia Guvernului. Gaburici refuză interimatul

 „Potrivit prevederilor Constituției și pornind de la interpretarea de ieri a normelor constituționale, am informat Președintele Republicii Moldova că refuz să asigur interimatul funcției pe motivele expuse odată cu demisia și solicit desemnarea unui Prim-ministru interimar. Am prezentat Domnului Președinte demersul în scris în acest sens. În același timp, nu îmi doresc ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor și declarațiilor mele din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic și imagine. Îmi doresc ca liderii coaliției să vadă în demisia mea un start imediat al formării unei majorități parlamentare stabile și a unui nou Guvern care să urmeze calea europeană a reformelor pentru Republica Moldova!”, a afirmat Chiril Gaburici.

În aceste circumstanţe, şeful statului poate numi în calitate de Prim-ministru interimar, conform Constituţiei Republicii Moldova, unul dintre cei trei viceprim-miniștri.Funcţia de vicepremier în Guvernul Gaburici o deţin Natalia Gherman, ministrul de Externe, Stefan Bride, ministrul Economiei şi Victor Osipov, vicepremier pe reintegrare. 

Gaburici şi-a făcut publică declaraţia despre demisie la data de 12 iunie. În declarația sa despre demisie, prim-ministrul a mai adăugat că pentru a schimba sistemul creat în țară are nevoie de instrumente suplimentare și de sprijin din partea partidelor politice, de care însă prim-ministrul nu dispune.

„Fac acum un apel către liderii coaliției să vadă în demisia mea un pas înainte, un start imediat al formării unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern. Îmi doresc să se pună la baza noului program de guvernare lupta cu corupția, depolitizarea tuturor instituțiilor, precum și securizarea sistemului financiar-bancar. Îmi mai doresc ca inițiativele Guvernului, a echipei mele, să fie urmate, pentru binele și prosperarea Republicii Moldova. Sper că demisia mea va însemna pentru coaliție, apariția unei noi majorități parlamentare, de data asta stabile”, a declarat Gaburici, la 12 iunie.


Fluxul de știri
0