Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Observatorii internaţionali: alegerile din RM au fost eficiente

© SputnikKimmo Kiljunen
Kimmo Kiljunen - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile locale generale din Republica Moldova s-au desfăşurat într-o manieră eficientă şi a oferit electoralului o gamă largă de a alege.

CHIŞINĂU, 15 iunie – Sputnik. Alegerile locale generale din Republica Moldova s-au desfăşurat într-o manieră eficientă şi a oferit electoralului o gamă largă de a alege, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă  Kimmo Kiljunen, şeful delegaţiei observatorilor internaţionali acreditaţi de Biroul OSCE/ODIHR.

alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cetăţenii RM aleg duminică primarii

„Aceste alegeri au avut loc în contextul unor tulburări politice. Campania electorală a fost divizată între forţele politice care au viziuni diferite cu privire la orientarea ţării. A fost o campanie vioaie şi liberă, dar reflectată prin intermediul mass-media influenţată politică”, a declarat Kiljunen. 

Potrivit lui Kiljunen, cadrul legislativ din RM oferă o bază bună pentru desfăşurarea alegerilor democratice în ţara noastră. „Cu toate acestea anumite ambiguităţi în special din Codul Electoral au influenţat aplicarea eficientă a legii. Anumite prevederi restricţionează drepturile alegătorilor, în special a militarilor în termen, ce nu sunt conform standardelor Consiliului Europei. Amendamentele legate de finanţarea campaniei electorale şi partidelor politice au fost introduse înainte de scrutin, ceea ce nu este în conformitate cu bunele practici internaţionale”, a notat şeful delegaţiei. 

Potrivit lui Kiljunen, „în pofida acestor amendamente legislative sistemul de reglementare a finanţării campaniei electorale este insuficient pentru a asigura transparenţa în finanţarea campaniei electorale”. 

„Aceste rapoarte financiare au fost incomplete. CEC nu dispune de resurse umane eficiente pentru a monitoriza eficient finanţarea campaniei”, a notat Kiljunen.

O altă neregulă documentată de observatorii naţionali se referă la faptul că unele administraţiei publice locale nu au oferit spaţiu suficient pentru postarea materialelor electorale şi organizarea întrunirilor cu alegătorii. 

Listele alegătorilor rămâne un subiect de îngrijorare pentru observatori.  „Administraţia electorală şi-a îndeplinit misiunea transparent şi eficient cu excepţia care ţine de distribuirea listelor alegătorilor”, a notat Kiljunen. 

Acesta a mai spus că „plângerile şi contestaţiile au fost administrate transparent”. „Majoritatea plângerilor s-au referit la desfăşurarea ilegală a campaniei, abuzul resurselor administrative”, a declarat observatorul. 

De asemenea, monitorii au remarcat că în ziua alegerilor s-a observat că nu întotdeauna s-a respectat secretul votării. 

Raportul final al observatorilor internaţionali va fi prezentat peste 2 luni. 

La 14 iunie, în RM s-au desfăşurat alegerile locale generale. 

 

Fluxul de știri
0