Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Femeile ar putea să se pensioneze la 62 de ani

Abonare
Egalarea condiţiilor de pensionare dintre femei şi bărbaţi ar putea rezolva parţial problema sistemului de pensii în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 11 iunie – Sputnik. Constatarea a fost făcută într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. 

Republica Moldova
Studiu: aproape 94% dintre bătrâni cu pensie sub limita supravieţuirii

Autorul studiului Adrian Lupușor spune că, “majorarea vârstei de pensionare pentru femei de la 57 la 62 de ani va contribui la economisirea a circa un miliard de lei anual, începând cu anul 2020, fapt ce va permite atenuarea deficitului structural al sistemului de pensii”. 

“Ajustările trebuie să fie aplicate doar pentru cei născuți după anul 1970”, a precizat Lupușor.

Un alt factor care afectează sistemul de pensii în Republica Moldova este achitarea salariilor în plic. 

Lupușor spune că, „eliminarea acestor practici ar permite echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat și majorarea pensiei medii la nivelul minimului de existență”.

„Avem o rată înaltă a ocupării și remunerării informale, care potrivit estimărilor se ridică la 50-60% din volumul salariilor achitate în economie. De fapt, un simplu calcul arată că dacă reducem în jumătate fenomenul salariilor în plic noi putem compensa sută la sută deficitul sistemului public de pensii”, a adăugat Lupușor.

Propunerea reprezentanților Expert-Grup privind majorarea vârstei de pensionare pentru femei nu este susținută de autorități. 

Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) Laura Grecu a declarat că “vârsta la care se pensionează femeile trebuie corelată mai întâi de toate cu speranța de viață, care la noi în țară este foarte scăzută”.  

Potrivit viceministrului, „persoanele care lucrează în agricultură și astăzi scriu în adresa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF)  petiții prin care solicită diminuarea vârstei de pensionare, din motiv că în sate oamenii nu trăiesc atât de mult”.

Aproape 94 la sută dintre pensionarii moldoveni consideră că mărimea pensiilor nu este suficientă pentru a supraviețui.

 

 

Fluxul de știri
0