CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Migrația în masă a populației apte de muncă și economia tenebroasă pun în pericol sistemul de pensionare din RM, se arată într-un studiu al centrului analitic Expert-Grup, transmite Sputnik Moldova.
Potrivit datelor oficiale, numărul cetățenilor moldoveni apți de muncă aflaţi peste hotare a atins în 2014 cifra de 346,9 mii de persoane, sau cu 12,7 mii mai mult decât în anul precedent și cu 195,8 mii mai mult decât în 2000. Cea mai mare parte a migranților de muncă (74%) au vârstele cuprinse între 25 şi 54 de ani.
Potrivit specialiștilor, situația se agravează și din cauza practicării muncii neoficiale, dar şi din cauza "salariilor în plic".
Potrivit studiului Expert-Grup, angajarea în câmpul muncii a populației a constituit în 2014 doar 39,6%, sau cu 15,2% mai puțin decât în anul 2000. În Moldova salariile sunt cele mai mici din Europa, fapt ce determină încasări nesemnificative în fondul de pensii.
Acelaşi studiu a mai arătat că în ţara noastră un pensionar revine la 1,2 persoane apte de muncă. În 2006 acest raport a fost de 1,3:1. Potrivit practicii internaționale, nivelul minim necesar este de patru contribuabili la un pensionar. Experții au mai concretizat şi că pensia medie în Moldova nu acoperă minimul de consum.
O altă problemă identificată de experţi este coeficientul înalt de îmbătrânire al populației Moldovei.
Potrivit Casei Naționale de Asigurare Socială, în Republica Moldova locuiesc 670 de mii de oameni în etate, iar valoarea medie a pensiei constituie mai puțin de 1100 lei.