Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura Generală porneşte urmărirea penală a unui judecător

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediajustice, суд
justice, суд - Sputnik Moldova
Abonare
Un judecător de instrucţie de la Judecătoria Orhei va fi cercetat penal.

CHIŞINĂU, 9 iun – Sputnik. Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale în privinţa unui judecător. Despre aceasta a anunţat marţi procuratura Generală.

Este vorba despre pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător de instrucţie de la Judecătoria Orhei. Din materielele dosarului ar rezulta „o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivului magistrat întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor:

– pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii (art.307 alin.(1) Cod penal) şi

– falsul în acte publice (art.332 alin.(2) lit.b) Cod penal)”.

Procuratura a precizat că „în cadrul examinării plângerii unui agent economic, care contesta hotărârile emise de procurori, judecătorul de instrucţie a dispus respingerea plângerii petiţionarului, cu explicarea termenului de atac de 15 zile în Curtea de Apel Chişinău. Faptul respingerii în mod integral a plângerii agentului economic este confirmată şi prin înregistrarea audio din cadrul şedinţei de judecată, stocată pe serverul instanţei. Cu toate acestea, peste trei luni de la pronunţarea încheierii, judecătorul a expediat în adresa Procuraturii copia dispozitivului încheierii cu un conţinut diametral opus, prin care plângerea petiţionarului a fost admisă”.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie, a menţionat serviciul de presă al Procuraturii Generale

Fluxul de știri
0