Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fermierii din raionul Dubăsari vor organiza un miting la Cocieri

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaСбор овощей в фермерском хозяйстве
Сбор овощей в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii agricoli din regiune vor pune în discuţie problemele cu care se confruntă

 

CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik-Moldova. Fermierii din raionul Dubăsari intenționează să organizeze, sâmbătă, un miting în satul Cocieri.

Întrunirea cu genericul „Avem drepturi, dar nu avem pământ” va avea loc în incinta Casei de cultură din localitate.

Пшеница - Sputnik Moldova
Fermieri: cerealele de prima grupă sunt în pericol din cauza secetei

Fermierii vor pune în discuție problemele stringente legate de activitatea lor profesională, dar vor formula şi o serie de revendicări pentru autorități.

Experții consideră că problemele cu care se confruntă fermierii din Moldova în acest an sunt multiple şi severe. Anterior, aceștia au declarat că vor organiza o acțiune de protest, însă și-au amânat intenția până la 1 iulie. În acest răstimp, parlamentarii trebuie să adopte un șir de proiecte de lege pentru a-i susține pe agricultorii moldoveni.

La una din ultimele ședințe ale Legislativului, deputații au aprobat un acord cu privire la acordarea unui credit de 12 milioane de dolari de către Banca Mondială. Deocamdată, rămâne nesoluţionată chestiunea privind reluării volumului anterior al exportului produselor agricole moldovenești către Rusiai, restricţionate anul trecut de această țară.

Radu Mudreac, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a declarat că Moldova nu este în stare să-și exporte în totalitate producția în țările UE, afirmând că ţara noastră are nevoie de piața euroasiatică, cu atât mai mult cu cât unele bănci au început deja să le ceară fermierilor rambursarea creditelor.

În afară de aceasta, fermierii mai au de înfruntat și condițiile meteorologice neprielnice. Alexandru Slusari, președintele Asociației producătorilor agricoli  „UniAgroProtect”, a declarat că, potrivit prognozei meteo, în acest an vom avea parte de secetă, iar acest fapt ce se va reflecta în primul rând asupra recoltei de grâu și orz. Slusari consideră că singura variantă de „supraviețuire” a miilor de fermieri este subvenționarea suplimentară pentru fiecare hectar de semănături.

 

 

Fluxul de știri
0