Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sindicatele cer reformarea sistemului de plată a muncii

© SputnikНКПМ
НКПМ - Sputnik Moldova
Abonare
CNSM i-a cerut Guvernului să îmbunătățească condițiile de viață ale muncitorilor.

 

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Participanții la ședința conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova i-au cerut, vineri, Guvernului, în particular, lui Chiril Gaburici, care a fost prezent la întrunire, să reformeze sistemul de plată a muncii.

Dialog social, Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective - Sputnik Moldova
Societate
Executivul s-a angajat repetat să lupte cu economia informală

Este vorba, în particular, de majorarea salariului minim până la nivelul de 50-60% din salariul mediu, cu indexarea lui ulterioară potrivit creșterea prețurilor de consum.

Printre alte cerințe ale CNSM este și stabilirea unui dialog social în vederea identificării unor soluţii pentru situația complicată de pe piața muncii.

Sindicatele se pronunță și pentru reducerea taxei în cazul lucrătorilor cu venituri mici, pentru introducerea unei taxe unice la impozitul pe venit în cazul persoanelor fizice, dar și pentru neaplicarea taxelor la veniturile mai mici decât minimul de existență.

”Noi trebuie să acordăm atenție tuturor ramurilor din țară. Și dacă vorbim de agricultură, nu trebuie să uităm nici de industrie”, a specificat șeful CNSM, Oleg Budza.

Potrivit lui, plata muncii ar trebui majorată în raioanele în care oamenii primesc mai puțini bani decât cei din municipii.

La ședința activului CNSM s-a mai vorbit și despre majorarea pensiilor bugetarilor, profilaxia bolilor profesionale și crearea unui grup de lucru care să reprezinte interesele celor care muncesc în dialogul cu guvernul.

 

Fluxul de știri
0