CHIŞINĂU, 5 iunie – Sputnik. După discuţiile de joi la şedinţa Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, serviciul de presă al Guvernului a anunţat că executivul s-a angajat să consolideze dialogul social pentru eradicarea economiei informale.
Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Confederaţia Naţională a Sindicatelor şi Confederaţia Naţională a Patronatului au prezentat rapoarte despre îndeplinirea prevederilor Planului de acţiuni pentru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” în anul 2014. Raportorii au menţionat, între altele, că Guvernul majorează anual cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, pe măsura creşterii însumate a indicelui preţului de consum şi a productivităţii muncii. În anul 2014 acesta a fost stabilit în mărime de 1650 de lei pe lună, cu 17,8% mai mare decât în anul 2013. Începând cu 1 mai 2015, cuantumul minim constituie 1900 de lei, în creştere cu 15,1% faţă de anul 2014. De asemenea se întreprind măsuri pentru a încuraja achitarea salariilor prin intermediul cardurilor bancare şi utilizarea instrumentelor de plată fără numerar, au mai subliniat raportorii, care susţin că „în perioada raportată cota economiei tenebre s-a redus”.
În cadrul discuţiilor au fost avansate propuneri de extindere a măsurilor de reducere a poverii fiscale, dar şi de aplicare a unor acţiuni ce ar face mai convenabilă legalizarea raporturilor între angajatori şi angajaţi. O altă propunere a fost modificarea Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în sensul scutirii Inspectoratului de Stat al Muncii de obligaţia de a anunţa agenţii economici despre controalele planificate cu cinci zile înainte, „pentru depistarea în flagrant a încălcărilor legislaţiei muncii”, susţin autorii iniţiativei.
Alt subiect discutat la şedinţă a fost proiectul de modificare a Convenţiei colective (nivel naţional) privind,,Timpul de muncă şi timpul de odihnă”. Convenţia colectivă actuală, care a fost încheiată de partenerii sociali la 9 iulie 2004, ar necesita adaptări la realităţi „în vederea stabilirii unor condiţii optime de activitate şi asigurare a utilizării eficiente a timpului de muncă şi de odihnă a salariaţilor”.
Surse din cadrul sindicatelor au precizat pentru Sputnik Moldova că aceste propuneri nu sunt obligatorii pentru executiv şi că este nevoie de voinţă pentru implementarea lor în practică, inclusiv prin adoptarea de acte normative.