Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Chişinăul îşi supraestimează capacităţile de a face reforme

© Sputnik / Evgheni PanasencoПремьер-министр Республики Молдова Кирилл Габурич
Премьер-министр Республики Молдова Кирилл Габурич - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia avocatului moldovean, Iulian Rusanovschi, încetarea finanţării de către Suedia a reformelor de la MAI ar putea fi explicată prin fatul că partenerii occidentali sunt decepţionaţi de unele acţiuni ale Chişinăului.

CHIŞINĂU, 3 iunie – Sputnik Moldova. Guvernarea de la Chişinău, încercând să facă faţă aşteptărilor partenerilor de dezvoltare, uneori îşi supraestimează capacităţile de a face reforme. Astfel a comentat avocatul Iulian Rusanovschi întreruperea finanţării unor reforme la Ministerul Afacerilor Internede de către ambasada Suediei.

Natalia Ghermnan la Oslo, Norvegia - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinăul caută în Norvegia investiţii şi asistenţă pentru reforme

Rusanovschi admite că finanţarea în sumă de 2,4 milioane de euro a fost retrasă din cauza că reformele realizate până în prezent la MAI, precum şi cele planificate, nu ar răspunde aşteptărilor finanţatorilor.

„Guvernarea de la Chişinău, dorind să obţină cât mai multă finanţare şi să fie lăudată în continuare pentru că a înregistrat o „poveste de succes”, adesea îşi supraestimează capacitatea de a promova reforme reale, iar uneori lasă impresia că transformările despre care se vorbeşte sunt făcute mai mult pentru a bifa, decât pentru îmbunătăţirea reală a stării de lucruri. Asta nu poate să nu fie observat, fie şi ceva mai târziu, de finanţatorii externi ai reformelor, care se pare că au rămas decepţionaţi”, a spus Iulian Rusanovschi.

Recent, premierul moldovean, Chiril Gaburici, i-a cerut explicaţii ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, în legătură cu întreruperea finanţării în sumă de 2,4 milioane de euro pentru reformele de la MAI. Şeful cabinetului de miniştri a insistat să fie clarificată situaţia şi să fie găsită rapid o soluţie.

Fluxul de știri
0