Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reţelele sociale au fost create pentru a disemina datele personale

© SputnikVictor Ciobanu Виктор Чобану
Victor Ciobanu Виктор Чобану - Sputnik Moldova
Abonare
Cele mai mari reţele sociale din lume au fost create anume pentru a transmite ilegal datele cu caracter personal ale utilizatorilor

CHIŞINĂU, 2 iunie – Sputnik Moldova. Cele mai mari reţele sociale din lume au fost create anume pentru a transmite ilegal datele cu caracter personal ale utilizatorilor, a declarat pentru Sputnik Moldova preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Victor Ciobanu.

Социальные сети - Sputnik Moldova
Americanii şi europenii se tem pentru datele cu caracter personal

Comentariul a fost solicitat după ce un sondaj desfăşurat de agenţia britanică de cercetare ICM Research pentru agenţia internaţională şi Radio Sputnik, a scos în evidenţă îngrijorarea americanilor şi europenilor faţă de problema păstrării secretului datelor cu caracter personal. Potrivit sondajului, un număr considerabil de respondenţi din Europa şi SUA consideră că cele mai mari reţele sociale din lume şi companii IT transmit ilegal datele utilizatorilor Agenţiei pentru Securitate Naţională a SUA (NSA).

„Consider că acesta a şi fost din start scopul creării reţelelor sociale. Nu putem exclude faptul că în spatele acestora stau serviciile secrete ale diferitor ţări, care au găsit o modalitate simplă, modernă, benevolă şi care este în trend, de a colecta datele personale ale cetăţenilor din diferite ţări. Cel puţin, acesta pare a fi cel mai evident rost al reţelelor sociale”, a declarat pentru Sputnik Victor Ciobanu. 

În opinia liderului PPCD, reţelele sociale „au devenit un factor şi un mijloc ieftin de promovare a brand-urilor, de plasare a publicităţii şi, doar în ultimul rând — pentru fondatorii reţelelor, şi în primul rând — pentru utilizatori, un mijloc de comunicare şi socializare”.

„Efectul negativ al reţelelor sociale ţine, desigur, de datele cu caracter personal, protecţia cărora este foarte greu de asigurat, fapt demonstrat şi de recentele scandalurile apărute în mass-media internaţională. Şi acest lucru nu poate să nu ne îngrijoreze, întrucât contravine legislaţiei”, a declarat preşedintele PPCD. 

Victor Ciobanu susţine că „este important ca utilizatorii să fie atenţi la folosirea internetului şi plasarea informaţiei”. 

„Dincolo de multe avantaje ale comunicării ieftine la distanţă, reţelele sociale sunt un factor distructiv pentru relaţiile interpersonale şi de comunicare tete-a-tete”, consideră preşedintele PPCD.

Răspunzând la întrebarea: „Aţi auzit probabil despre scandalurile privind transmiterea datelor utilizatorilor de către marile corporaţii şi reţelele sociale Agenţiei pentru Securitate Naţională a SUA. Care dintre afirmaţii reflectă cel mai exact punctul Dumneavoastră de vedere, atunci când este vorba de protecţia datelor de utilizator în reţea”, aproape jumătate dintre locuitorii Germaniei – 47% şi mai bine de o treime dintre respondenţii Franţei – 38% şi-au exprimat convingerea că, „companiile oferă NSA a SUA acces direct către datele utilizatorilor, ceea ce iese din limitele legii”.

Sondajul a fost realizat de compania ICM Research pentru agenţia de ştiri şi radio Sputnik, în cadrul proiectului Sputnik.Mnenia (Opinia.Sputnik), în perioada 20 martie-9 aprilie, în Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA. Eşantionul a constituit 4000 de persoane (câte o mie în fiecare ţară). Acesta reprezintă populaţia după gen, vârstă, geografie. Marja de eroare, în general, pe ţară, o constituie +/-3,1%, cu un nivel de certitudine de 95%.

Fluxul de știri
0