Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Americanii şi europenii se tem pentru datele cu caracter personal

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaСоциальные сети
Социальные сети - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul Internaţional „Sputnik.Mnenia” (Opinia.Sputnik), desfăşurat de agenţia britanică de cercetare ICM Research pentru agenţia internaţională şi Radio Sputnik, a scos în evidenţă îngrijorarea americanilor şi europenilor faţă de problema păstrării secretului datelor cu caracter personal.

CHIŞINĂU, 2 iunie – Sputnik Moldova. Potrivit datelor sondajului, un număr considerabil de respondenţi din Europa şi SUA consideră că cele mai mari reţele sociale din lume şi companii IT transmit ilegal datele utilizatorilor Agenţiei pentru Securitate Naţională a SUA (NSA).

Astfel, răspunzând la întrebarea, „Aţi auzit probabil despre scandalurile privind transmiterea datelor utilizatorilor de către corporaţiile mari şi reţelele sociale către Agenţia pentru Securitate Naţională a SUA. Care dintre afirmaţii reflectă cel mai exact punctul Dumneavoastră de vedere, atunci când este vorba de protecţia datelor de utilizator în reţea”, aproape jumătate dintre locuitorii Germaniei – 47% şi mai bine de o treime dintre respondenţii din Franţa – 38% şi-au exprimat convingerea că, „companiile oferă NSA a SUA acces direct către datele utilizatorilor, ceea ce iese din limitele legii”.

În Marea Britanie şi SUA, 31 la sută dintre cei intervievaţi şi, respectiv, 29 la sută, consideră că companiile oferă acces direct la date, ceea ce este ilegal.

Eforturile reprezentanţilor reţelelor sociale internaţionale şi a marilor companii IT, îndreptate spre păstrarea secretului datelor cu caracter personal, sunt recunoscute doar de 9% din numărul total al respondenţilor. Acelaşi număr de participanţi la sondaj consideră că respectivele companii „depun eforturi maxime pentru protecţia datelor de utilizator din reţele şi nu cooperează cu structurile de stat în problema oferirii informaţiilor despre utilizatori”. Şi doar 11 la sută dintre americani sunt de acord cu afirmaţia că corporaţiile nu transmit date structurilor de stat.

Sondajul a fost desfăşurat de compania ICM Research pentru agenţia de ştiri şi radio Sputnik, în cadrul proiectului Sputnik. Mnenia (Opinia. Sputnik), în perioada 20 martie — 9 aprilie 2015, în Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA. Eşantionul a constituit 4000 de persoane (câte o mie în fiecare ţară). Populaţia este reprezentată după gen, vârstă, geografie. Marja de eroare, în general pe ţară, constituie +/-3,1%, cu un nivel de certitudine de 95%.

Fluxul de știri
0