Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurori: cazul celor trei bănci va fi investigat fără show-uri

© Sputnik / Procuratura GeneralăProcurori ai Procuraturii Generale RM
Procurori ai Procuraturii Generale RM - Sputnik Moldova
Abonare
Informaţiile de care dispun procurorii arată că problemele la BEM au început tocmai în 2007.

CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik Moldova. Reprezentanţii Procuraturii Generale s-au referit, vineri, în cadrul unui briefing, la aspectele ce urmează să fie elucidate în cadrul investigaţiilor extinse privind situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi UNIBANK. Procurorul Eduard Harunjen a subliniat că ancheta se va axa pe evoluţiile de la cele trei bănci începând cu 2007 şi până în prezent.

Potrivit lui Harunjen, informaţiile de care dispun procurorii ar arăta că problemele la BEM au început tocmai în 2007, iar declinul acestei instituţii bancare ar putea să aibă legătură inclusiv cu modul în care a falimentat Investprivatbank.

„Urmează să fie verificată întreaga perioadă în care au apărut şi modul în care au evaluat problemele la BEM, dar şi la celelalte două bănci. Vom verifica modul în care au acţionat instituţiile de stat, vor fi identificate toate persoanele care au beneficiat de credite neperformante, schemele prin care au fost acordate aceste credite. Ne propunem să găsim şi să recuperăm cât mai mult posibil din banii pierduţi de cele trei instituţii bancare”, a menţionat Eduard Harunjel.

Corneliu Gurin - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procuratura Generală lărgeşte la maximum investigaţiile privind BEM

Totodată, el a ţinut să sublinieze şi faptul că Procuratura îşi propune să ofere societăţii o claritate maximă privind situaţia reală din sistemul bancar. „Din păcate, tabloul de azi este creat doar din declaraţii politice”, a spus Harunjel.

La rândul său, procurorul Adrian Popenco a ţinut să precizeze că ancheta urmează să elucideze mai multe aspecte, cum ar fi identitatea celor care au creat schemele de decapitalizare a BEM, de ce unele instituţii de stat nu au acţionat în vedere contracarării proceselor respective, modul în care au acţionat responsabilii de la bănci dar şi funcţionarii de stat de diferit rang etc. De asemenea, urmează să fie verificată şi activitatea comisiilor parlamentare de anchetă privind situaţia din sistemul bancar şi dacă concluziile acestor comisii au fost sau nu influenţate, precum şi modul de instituire şi de activitate a administrării speciale la cele trei bănci.

Procurorul Adriana Beţişor, care de asemenea face parte din grupul de anchetă, le-a solicitat jurnaliştilor să manifeste multă prudenţă şi să nu atribuie nimănui calităţi procedurale. „Nimeni deocamdată nu are nicio calitate procesuală. Rugăm presa să nu atribuie calitate procesuală nimănui. Vor urma o serie de audieri, după care Procuratura va oferi detalii, în limitele legii, privind calitatea procesuală a persoanelor vizate”, a spus Beţişor.

Dânsa a informat presa că urmează audierea reprezentanţilor tuturor membrilor consiliilor de administrare a băncilor, din 2007 încoace, a reprezentanţilor BNM, adică a funcţionarilor care au avut tangenţă cu cele trei bănci, a reprezentanţilor celor patru guverne (din 2007 până în 2015), a reprezentanţilor Parlamentului din perioadele respective, a celor din Comisia Naţională a Pieţei Financiare etc.

„Vom invita la audieri şi politicienii ale căror nume au fost vehiculate în presă, cum că ar fi avut tangenţă cu cele trei bănci, administratorii speciali instituiţi de BNM în noiembrie 2014, proprietarii întreprinderilor care au beneficiat de credite neperformante… Zeci de persoane vor fi audiate. Vrem să facem rapid acest lucru, ca să avansăm cu investigaţiile. Dar vom acţiona în mod profesionist, corect, transparent şi fără show-uri televizate. Rugăm să nu atribuiţi calităţi procesuale inexistente şi incorecte în reflectarea evenimentelor legate de cele trei instituţii bancare. Noi vom face publică calitatea procesuală a unor persoane, vom oferi şi alte informaţii aşa cum prevede legea”, a punctat Beţişor.

Fluxul de știri
0