Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declaraţie: RM riscă să devină zonă de tranzit pentru teroriştii SI

© SputnikIulian Caraman, SIS
Iulian Caraman, SIS - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate susţin că Republica Moldova riscă să devină zonă de tranzit pentru persoanele recrutate de gruparea "Statul Islamic".

CHIŞINĂU, 27 mai – Sputnik Moldova. Şeful Centrului antiterorist din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Iulian Caraman, a declarat miercuri pentru presă că Republica Moldova riscă să devină o zonă de tranzit pentru persoanele care au legătură cu gruparea jihadistă „Statul Islamic”.

Potrivit lui Caraman, pe teritoriul ţării noastre deja sunt documentate persoane străine care desfăşoară activităţi de recrutare a combatanţilor pentru operaţiunile (SI). Aceştia aplică atât metoda convingerii ideologice, cât şi cea pecuniară.

Reprezentani ai organelor de drept din RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În RM au fost depistaţi susţinători ai „Statului Islamic”

Reprezentantul SIS a mai subliniat că principalele ţinte ale jihadiştilor, atât în Moldova, cât şi în alte ţări din Europa, sunt persoanele aflate în situaţie vulnerabilă. Este vorba despre bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, refugiaţi, care nu au loc de munci şi nici venituri minime. Aceste persoane sunt recrutate, în primul rând, prin intermediul reţelelor de socializare, dar pot fi contactate şi direct.

Iulian Caraman a mai afirmat că la ora actuală Franţa este ţara europeană cu cel mai mare număr de persoane care devin adepţi ai SI.

Republica Moldova, a ţinut să sublinieze Iulian Caraman, nu este supusă pericolului comiterii unor atentate teroriste pe teritoriul său. În schimb, riscă să devină o zonă de tranzit pentru terorişti, a punctat Caraman.

Fluxul de știri
0