Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În RM au fost depistaţi susţinători ai „Statului Islamic”

© Sputnik / Sputnik MoldovaReprezentani ai organelor de drept din RM
Reprezentani ai organelor de drept din RM - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulţi presupuşi susţinători ai grupării teroriste Stat Islamic, care operau pe teritoriul RM, au intrat în vizorul organelor de drept.

CHIŞINĂU, 27 mai – Sputnic Moldova. Miercuri, reprezentanţii SIS, ai Procuraturii Generale şi IGP au prezentat un şir de informaţii despre activitatea unor persoane aflate în legătură cu gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), care acţionau pe teritoriul Republicii Moldova.

Şeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a ţinut să precizeze că informaţiile oferite de organele de drept au menirea să sensibilizeze opinia publică în legătură cu pericolul pe care-l prezintă persoanele care acţionează de partea SI, structură recunoscută drept teroristă de mai multe ţări.

Cavcaliuc a dezvăluit că, datorită unei operaţiuni de succes, au fost acumulate o serie de date despre activitatea unei organizaţii criminale pe teritoriul Republicii Moldova, specializată în recrutarea de combatanţi dispuşi să lupte de partea SI. Unsprezece persoane care au ajuns în vizorul organelor de drept locuiau în sectorul Buiucani al capitalei, într-o singură locuinţă, printre acestea fiind şi copii minori. Cţteva dintre respectivele persoane au participat sau urmau să participe la lupte pe teritoriul Siriei de partea grupării teroriste SI.

Iulian Caraman, SIS - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Declaraţie: RM riscă să devină zonă de tranzit pentru teroriştii SI

Oamenii legii au mai menţionat că două cupluri se prezentau ca fiind familii, în realitate însă ei au folosit acest statut drept paravan pentru camuflarea unor activităţi ilegale. Una dintre femeile care s-a prezentat în calitate de soţie a unui bărbat din Daghestan, în vârstă de numai 16 ani, avea în îngrijire o minoră şi venise recent din Norvegia, unde beneficiase de permisiune de şedere. O altă femeie, cu trei copii minori, a venit recent din Franţa, unde avea de asemenea permis de şedere.

Aceste cazuri sunt investigate de SIS, Poliţie şi Procuratură. Gheorghe Cavcaliuc a anunţat că urmează să fie formate comisii rogatorii cu toate ţările de care sunt legate persoanele documentate în cazul respectiv, şi anume cu Rusia, Franţa, Norvegia şi Turcia.

Totodată, şeful-adjunct al IGP a îndemnat cetăţenii să fie foarte prudenţi atunci când oferă în chirie case sau apartamente unor persoane care trezesc suspiciuni. În asemenea cazuri este nevoie să fie sesizată Poliţia. „Cei care au participat la operaţiuni militare de partea SI au trecut un anumit prag psihologic şi ar putea oricând să omoare un om. Informând poliţia, oamenii se ajută în primul rând pe ei, dar ajută şi organele de drept, care acţionează în vederea asigurării securităţii cetăţenilor şi statului”, a subliniat Cavcaliuc.

Fluxul de știri
0