Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Restanţe şi nereguli la recensământul populaţiei-2014

Abonare
Recensământului populaţiei şi locuinţelor – 2014 în Moldova s-a desfăşurat cu nereguli. Constatarea a fost făcută în cadrul unei mese rotunde la Parlament organizată de Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie în parteneriat cu Universitatea „Charles” din Praga şi cu suportul Agenţiei Cehe de Dezvoltare (CzDA).

CHIŞINĂU, 13 mai – Sputnik Moldova. Recensământului populaţiei şi locuinţelor – 2014 în Moldova s-a desfăşurat cu nereguli. Constatarea a fost făcută în cadrul unei mese rotunde la Parlament organizată de Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie în parteneriat cu Universitatea „Charles” din Praga şi cu suportul Agenţiei Cehe de Dezvoltare (CzDA). 

Evenimentul a avut ca temă de discuţie necesitatea armonizării statisticii naţionale la standardele sistemului statistic european cu accent pe statistica socială, situaţia privind recensământul populaţiei şi a locuinţelor din anul 2014 precum şi perspectivele şi cerinţele faţă de viitorul recensământ.

Membrii comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, precum şi alţi vorbitori, inclusiv donatorii străini, şi-au exprimat îngrijorarea atât asupra modulului în care s-a desfăşurat procesul de coordonare şi implementare a recensământului, cât şi asupra activităţilor post-recensământ. Potrivit deputaţilor, unele din activităţile post-recensământ înregistrează restanţe de aproape un an. 

Deputaţii din comisie au decis să se adreseze Guvernului și forului legislativ cu un demers privind necesitatea de a întreprinde măsuri concrete și urgente care să deblocheze și să dinamizeze procesul de prelucrare a datelor colectate în cadrul recensământului. 

Oxana Domenti, preşedintele comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat că datele statistice veridice şi calitative sunt un suport solid în cadrul proceselor decizionale bine argumentate și fundamentate la diferite nivele de guvernare. Potrivit preşedintelui comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, în evoluţia statisticii naţionale este necesar să fie dezvoltat şi un set de date şi megadate, care au o importanţă reală în reflectarea obiectivă a proceselor ce au loc în stat, societate, în lume. 

„Este cert că Republica Moldova se confruntă cu un șir de probleme obiective, care influenţează negativ atât procesul colectării şi prelucrării datelor, cât și exactitatea şi acuratețea statisticii demografice. În acest sens, colaborarea cu ONU, UE şi CSI pentru avansarea nivelului de precizie şi corectitudine a datelor este nu doar benefică dar şi necesară”, a declarat preşedintele comisiei.

Prezent la eveniment, vicedirectorul Biroului Național de Statistică (BNS), Inna Maslo, a confirmat că BNS înregistrează dificultăţi în procesul de prelucrare a datelor colectate în cadrul recensământului. 

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, paralel cu datele despre populaţie au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit. 

 

Fluxul de știri
0