Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Victor Ponta sugerează că pentru RM va fi mai bine în NATO

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaПрибытие первых лиц государств в Сочи
Прибытие первых лиц государств в Сочи - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul român Victor Ponta a sugerat la Chişinău în cadrul unui interviu acordat „TVR Moldova” că Republica Moldova ar fi mai în siguranţă dacă va adera la blocul militar nord-atlantic.

CHIŞINĂU, 21 mai – Sputnik Moldova. Premierul român Victor Ponta a sugerat la Chişinău în cadrul unui interviu acordat „TVR Moldova” că Republica Moldova ar fi mai în siguranţă dacă va adera la blocul militar nord-atlantic. 

НАТО - Sputnik Moldova
Politică
Franța și Germania s-au pronunțat contra aderării Moldovei la NATO
   

„Să ştiţi că orice om când e singur nu e sigur niciodată. În acest moment cetăţenii din România sunt în siguranţă totală, ştiu că în Moldova nu e acelaşi sentiment şi deciziile pe care le vor lua oamenii politici de aici trebuie să ţină cont de faptul că singur nu ai cum să dormi liniştit noaptea”, a declarat oficialul român. 

Întrebat dacă este nevoie ca RM să-şi întărească statutul de neutralitate şi dacă există riscul în acest caz ca Rusia să-şi mobilizeze forţele, Ponta a răspuns: „nu ştiu să răspund eu la această întrebare, dar vă spun pentru România şi o să înţelegeţi. Pentru România la fel de important cu integrarea în UE a fost intrarea în NATO. În acest moment România nu este o ţară singură şi oricine ne-ar ameninţa vreodată ştim că avem alături de noi nişte parteneri de încredere atât de puternici încât nimeni nu îndrăzneşte să ia un metru pătrat din România”.

Premierul de la Bucureşti a mai spus că statutul de membru al NATO  înseamnă„ şi obligaţii şi riscuri”. „Avem buget pentru apărare, avem baze militare NATO”, a declarat Ponta. 

În Parlamentul Moldovei a fost creat un grup de lucru care va ajusta proiectul de lege al PCRM cu privire la statutul de neutralitate permanentă al RM. 

În acelaşi timp, la Curtea Constituţională (CC) se află o sesizare depusă de deputaţii liberali prin care magistraţii sunt chemaţi să se expună asupra constituţionalităţii articolului din Legea Supremă ce se referă la statutul de neutralitate al Moldovei. Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a declarat recent în cadrul unui forum în România că „în luna mai Curtea Constituţională din Moldova trebuie să dea o soluţie privind statutul de neutralitate permanentă al ţării, în ce măsură acest statut de neutralitate permanentă este sau nu aplicabil în cazul în care ţara s-ar confrunta cu un pericol militar extern”.

 

Fluxul de știri
0