Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri 2015: vor fi tipărite în jur de 10 milioane de buletine de vot

© Sputnik / Witalij Belousow / Accesați arhiva multimediaИзбирательные бюллетени
Избирательные бюллетени - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru alegerile locale generale din 14 iunie vor fi tipărite în jur de 10 milioane de buletine de vot, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

CHIŞINĂU, 21 mai – Sputnik Moldova. Pentru alegerile locale generale din 14 iunie vor fi tipărite în jur de 10 milioane de buletine de vot, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. 

Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iurie Ciocan: în lege trebuie să fie stipulate criterii clare de numire a datei alegerilor locale

„Ne orientăm în baza precedentelor alegeri şi dinamica schimbărilor ce au loc în Registrul de Stat al Alegătorilor şi aici comparativ cu anul 2011 datele sunt în creştere, nu includem cetăţenii din stânga Nistrului şi respectiv noi ajungem să tipărim estimativ vreo 9,8 milioane”, a declarat Ciocan. 

Buletinele de vot vor fi tipărite la mai multe tipografii, începând  cu o săptămână înainte de data alegerilor.  

Preşedintele CEC a mai anunţat că la alegerile locale sunt aşteptaţi la urne în jur de 2,8 milioane de alegători, dar numărul exact al acestora va fi anunţat în dimineaţa zilei de 14 iunie, înainte de deschiderea secţiilor de votare.  

„Sunt o categorie de alegători care nu vor apărea în liste la alegerile locale. E vorba de cetăţenii RM care domiciliază în stânga Nistrului în localităţile care temporar sunt în afara controlului constituţional al RM, alegătorii care au trai permanent  peste hotare şi alegătorii care nu au avut niciodată vreo înregistrare la domiciliu ori reşedinţă pe care nu avem cum să-i documentăm. Ultimele estimări pe care le-am făcut noi este vorba de un număr de 2,8 milioane de alegători. Cifra exactă va fi anunţată de CEC înainte de deschiderea secţiilor de votare în ziua votării, deoarece datele sunt dinamice”, a specificat preşedintele CEC. 

La 14 iunie, în ţară vor fi deschise 1977 secţii de votare. Bugetul solicitat de CEC pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului este de 90 milioane lei. La etapa actuală, Guvernul a alocat suma de 65 milioane lei.  

 

 

Fluxul de știri
0