Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gaburici: Moldova nu poate renunţa la furnizorii tradiţionali de gaze şi energie

© SputnikGaburici
Gaburici - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova şi România au semnat Memorandumul de Înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.

CHIŞINĂU, 21 mai – Sputnik Moldova. Republica Moldova şi România au semnat Memorandumul de Înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică. Documentul a fost semnat joi, la Chişinău, de prim-ministrul Chiril Gaburici şi omologul său român Victor Ponta.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gaz mai ieftin din Rusia pentru Moldova

Memorandumul prevede prelungirea gazoductului Iaşi – Ungheni până la Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi până la Oneşti – România. Pe partea de energie electrică acesta prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) – Vulcăneşti – Chişinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. 

„Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat premierul Chiril Gaburici.

Ponta, a reiterat că pentru Moldova este important să aibă „două surse de gaze şi de energie electrică”. „Ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură”, a declarat premierul român. 

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

Fluxul de știri
0