Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bani mai mulţi pentru domeniul de tineret în 2015

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Accesați arhiva multimediaМолодежь
Молодежь - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida creşterii finanţării, problemele cu care se confruntă tinerii rămân aceleaşi.

CHIŞINĂU, 19 mai – Sputnik Moldova. Bugetul pentru 2015 prevede cheltuieli de 647,8 milioane de lei pentru domeniul de tineret, care se regăseşte în sectorul cultură, artă, tineret şi sport, ceea ce reprezintă 1,89% din PIB, se arată într-un studiu elaborat de Centrul Analitic Expert-Grup. Suma planificată este cu 275,1 milioane de lei mai mare decât în 2014.

Sporirea bugetului pentru acest domeniul a fost determinată în special de necesitatea implementarea Planului de Acţiuni al instituţiei de resort, care derivă din obiectivele noii Strategii aprobate la finele anului trecut.

Potrivit sursei, bugetul estimat pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Sectorului de Tineret 2020 este de 53,5 milioane de lei.

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru activităţi de tineret este de 22 de  milioane de lei.

Pentru activităţi de tineret la nivel de unităţi administrativ-teritoriale sunt aprobate 8,1 milioane de lei.

Studiul mai relevă că numărul tinerilor în Republica Moldova este de 700.000 sau aproximativ 25% din totalul populaţiei.

Salariul unui specialistului raional pentru tineret şi sport este de aproximativ 2000 de lei.

În opinia experţilor, chiar dacă domeniul progresează prin finanţarea din bani publici a proiectelor de tineret, majoritatea provocărilor şi problemelor cu care se confruntă tinerii pe parcursul ultimilor ani rămân aceleaşi. Printre acestea sunt şomajul, migraţia, accesului la informaţii, servicii şi spaţiu locativ etc.

 

 

Fluxul de știri
0