Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alocaţii suplimentare de la stat pentru medicamentele compensate

© SputnikЛекарства Medicamente
Лекарства Medicamente - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2015, Guvernul va aloca suplimentar pentru completarea listei de medicamente compensate 135 milioane lei. Numărul de medicamente compensate se va majora de la 90 la 200 de denumiri de medicamente.

CHIŞINĂU, 14 mai – Sputnik Moldova. În anul 2015, Guvernul va aloca suplimentar pentru completarea listei de medicamente compensate 135 milioane lei. Numărul de medicamente compensate se va majora de la 90 la 200 de denumiri de medicamente.

syringe - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un nou proiect care prevede scăderea preţului la 80% din medicamente

Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe convocată de prim-ministrul Chiril Gaburici a convocat joi o ședința de lucru cu reprezentanţii companiilor farmaceutice din ţară şi manageri ai depozitelor de medicamente. Întâlnirea a avut ca obiectiv evaluarea situaţiei actuale în sectorul farmaceutic, a potenţialului de racordare la standardele europene de producere şi păstrare a produselor medicamentoase, precum şi respectarea cadrului normativ naţional în domeniul activităţii farmaceutice.

Şeful Executivului a mulţumit partcipanţilor la dialog pentru atitudinea de responsabilitate de care au dat dovadă şi pentru solidaritatea manifestată în promovarea acţiunilor iniţiate de Guvern pentru depăşirea crizei de medicamente de la începutul anului.

„Din primele zile ale mandatului de Premier, m-am confruntat cu problema lipsei de medicamente în spitalele din ţară. Acest lucru nu trebuie să se mai repete vreo dată, de aceea v-am invitat astăzi la un dialog deschis şi constructiv. Soluţiie le vom căuta împreună şi să fie în beneficiul cetăţeanului”, a declarat Chiril Gaburici.

Discuţiile în cadrul şedinţei au vizat problema revizuirii politicilor de formare a preţurilor la medicamente pe piaţa autohtonă. Premierul a menţionat că preţurile în Republica Moldova depăşesc, în unele cazuri, cu 50% preţurile la produsele identice în statele europene. „Nu trebuie să punem povara preţului la medicamente pe umerii cetăţeanului,” a atenţionat Premierul Chiril Gaburici.

Un alt punct din agenda discuţiilor s-a axat pe subiectul medicamentelor esenţiale şi compensate. În anul 2015, Guvernul va aloca suplimentar pentru completarea listei de medicamente compensate 135 de milioane de lei. Numărul de medicamente compensate se va majora de la 90 medicamente la cca 200.

Totodată, s-a convenit asupra necesităţii asigurării unui cadru transparent pentru formarea listei de medicamente din această categorie, precum şi promovarea unui Cod de etică al medicamentului.

La rândul lor, reprezentanţii sectorului farmaceutic au solicitat sprijinul Guvernului în vederea armonizării cadrului legal naţional de domeniu la standardele europene. Referitor la Legea despre achiziţiile publice, aceştea consideră că, pe piaţa medicamentului, este deosebit de important să se ia în considerare nu doar criteriul preţului, dar şi cel al calităţii.

În cadrul şedinţei, s-a mai discutat despre plafonarea preţului de producător autohton, despre posibilitatea diminuării adaosului comercial la medicamente, care în Moldova este de 14,9%, fiind mai mare decât media în multe alte ţări europene, unde ea variază între 4 şi 8%.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat ca întâlnirile cu reprezentanţii sectorului farmaceutic să aibă un caracter continuu, iar în caz de necesitate, să fie convocate neîntârziat.

 


Fluxul de știri
0