Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exporturile şi importurile au scăzut anul trecut cu peste 3%

© Flickr / 401(K) 2012IMF Cuts Forecast for US Economy
IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2014, exporturile Moldovei au constituit 2,34 miliarde dolari, în scădere cu 3,7% faţă de anul 2013. Importurile s-au cifrat la 5,32 miliarde dolari, fiind în scădere cu 3,2%, potrivit „Raportului inflaţiei”, prezentat joi de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţan.

 

CHIŞINĂU, 7 mai – Sputnik Moldova. În anul 2014, exporturile Moldovei au constituit 2,34 miliarde dolari, în scădere cu 3,7% faţă de anul 2013. Importurile s-au cifrat la 5,32 miliarde dolari, fiind în scădere cu 3,2%,  potrivit „Raportului inflaţiei”, prezentat joi de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţan. 

Creşterea exporturilor a intrat pe palier negativ începând cu luna iulie 2014. În primele 3 luni ale anului curent exporturile au constituit 0,49 miliarde dolari, în scădere cu 14,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Importurile au constituit 0.98 miliarde dolari, în scădere cu 19,9%. Deficitul balanţei comerciale s-a micşorat în trimestrul I al acestui an cu 158 milioane dolari sau cu 24,4%.

„Evoluţia importului și exportului din ultimele 3 trimestre denotă faptul că în Republica Moldova are loc o ajustare graduală a economiei la șocurile externe. Micșorarea exporturilor a fost anticipată, ca urmare a restricțiilor de comerț aplicate de Federația Rusă și a cererii externe slabe din Uniunea Europeană. Diminuarea importurilor este cauzată de diminuarea remiterilor de peste hotare și deprecierea monedei naționale”, a declarat Drăguţan. 


Fluxul de știri
0