Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

VIDEO: Alegerile președintelui Moldovei într-un minut

Abonare
Pe 1 noiembrie în Moldova au loc alegerile președintelui țării. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00. Potrivit datelor statistice, în Moldova sunt 3 287 140 de alegători, inclusiv 247 609 în Transnistria.

Pentru desfășurarea alegerilor au fost tipărite 2 934 017 de buletine, dintre care 765 397 – în limba rusă.

În ziua alegerilor sunt deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 – peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42. Ca alegerile să fie validate, la ele trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.  

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Opt candidați aspiră la funcția de șef al statului. Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0