Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Credit de urgență pentru agricultori: Anunțul făcut de șeful statului

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
După ședința tradițională de luni cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, șeful statului Igor Dodon a făcut declarații în fața presei.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Guvernul va contracta un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a le oferi suport agricultorilor care au plantat culturi cerialiere din grupa a doua, iar acestea au fost afectate de secetă. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către șeful statului Igor Dodon. 

Valeriu Praporșcic - Sputnik Moldova
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor

„Avem o secetă fără precedent. Cunoașteți că Guvernul a decis să ofre support pentru 200 de mii de hectare pentru culturile de prima grupă. Vor fi oferite câte 1000 de lei la hectar. Pasul următor este compensarea pentru aproape 500 de mii de hectare de grupa a doua. Se face evaluarea ca să vedem cât de afectate sunt aceste hectare”, a spus președintele.

Oficialul a remarcat însă că în acest an afectat și de criza pandemică posibilitățile bugetare sunt reduse, așa că este nevoie să se ia bani cu împrumut din exterior. 

„Avem nevoie de un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta agricultorii. Colegii în următoarele zile vor avea consultații cu reprezentanții ei. Trebuie să facem tot posibilul ca să-i ajutăm pe agricultori, altfel nu vor supraviețui până la sfârșitul anului”, a mai spus șeful statului.

Din cele aproape 415 000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200 000 au fost afectate de secetă în proporție mai mare de 60%, iar 20 000 au fost însămânțate din nou. Pentru această suprafață s-au alocat anterior 200 de milioane de lei - 100 de milioane de lei din Fondul de Subvenționare a Agriculturii și 100 de milioane din Fondul de Intervenție a Guvernului – pentru a acorda suport agricultorilor.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0