Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciurea: Dodon va trebui să consolideze electoratul

© Sputnik / Miroslav RotariКорнелиу Чуря.
Корнелиу Чуря. - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul a explicat ce acțiuni ar trebui întreprinse de actualul șef al statului și de echipa sa pentru a asigura un număr mare de alegători gata să voteze pentru candidatura sa pe 15 noiembrie.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost influențate de votul diasporei moldovenești, care, în cea mai mare parte, a susținut candidatul forțelor de dreapta. A fost un fel de surpriză, întrucât toate scenariile politice discutate în prealabil au fost date peste cap. Politologul Corneliu Ciurea a declarat acest lucru în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a fost neașteptat nu numai din cauza votului diasporei, și Chișinăul a votat mai mult pentru Sandu. Victoria ei din primul tur îl pune pe Igor Dodon într-o poziție dificilă", a spus interlocutorul.

Politologul a menționat că pentru prima dată electoratul de centru-stânga a fost atât de fărâmițat - pe acest flanc al eșichierului politic au concurat trei candidați în primul tur, în afară de Igor Dodon, pentru întâietate au luptat liderul formațiunii Partidului Nostru Renato Usatii și reprezentantul Partidului ”Șor” Violeta Ivanov.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu a comentat rezultatele scrutinului prezidențial

"Domnul Dodon nu a putut să mobilizeze întregul electorat de stânga, deoarece era foarte fragmentat. Sarcina de a câștiga turul al doilea nu pare imposibilă pentru Dodon, dar el și echipa sa ar trebui să facă eforturi pentru a uni acest electorat fragmentat pe flancul de stânga”, a subliniat Ciurea.

Potrivit expertului, acum președintele în exercițiu ar trebui să depună efort, cel puțin pentru a obține rezultatul alegerilor din 2016, când Maia Sandu fusese contracandidatul său. Cu toate acestea, Ciurea și-a exprimat încrederea că atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu vor lupta pentru a obține mai multe voturi în turul doi, iar o revanșă a actualului șef al statului nu pare a fi de nerealizat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0