Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin – despre extinderea NATO, operațiunea specială și atacurile liderilor G7

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre situația din Ucraina, extinderea NATO și declarațiile categorice ale oficialilor occidentali.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. După participarea la summit-ul Caspic, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a pronunțat în câteva chestiuni, între care situația din Ucraina, extinderea NATO și declarațiile categorice ale oficialilor occidentali.
Despre rezultatele Summit-ului Caspic
Șeful statului rus a spus că liderii țărilor participante la Summit-ul Caspic, în cadrul prânzului informal arondat reuniunii, și-au dedicat 90 la sută din timp discuțiilor despre dezvoltarea cooperării în regiune.
„Am convenit că vom alege aceste domenii prioritare, vom distribui competențe între noi și, în conformitate cu aceste competențe, vom lua măsuri pentru a construi o cooperare largă în domeniile principale, în primul rând, în industrie și înaltă tehnologii. În opinia mea, este de mare perspectivă, important și oportun să acordăm mai multă atenție acestui lucru”, a subliniat el.
Internațional
Mai multe trupe străine pe teritoriul României. Nu și în Moldova românească

Despre extinderea NATO

Putin a spus că Rusia nu are astfel de probleme cu Suedia și Finlanda, „cum are cu Ucraina”.
„În ceea ce privește Suedia și Finlanda, nu avem astfel de probleme cu Suedia și Finlanda, pe care, din păcate, le avem cu Ucraina... Nu avem nimic care să ne îngrijoreze din punctul de vedere al aderării Finlandei sau a Suediei la ATO. Dacă doriți – poftim. Numai că trebuie să înțelegem clar - nu a existat nicio amenințare înainte, dar, în cazul desfășurării contingentului militar și a infrastructurii (NATO – N.N.), va trebui să răspundem în oglindă și să creăm aceleași amenințări în teritoriile din care suntem amenințați", a explicat șeful statului rus.
Liderul rus a mai apreciat drept falsă și „neavând nicio legătură cu realitatea” teza conform căreia scopul Rusiei de a împinge forțele Alianței Nord-Atlantice departe de granițele sale, împiedicând Kievul să intre în alianță, au avut efect invers, doar că din partea Stockholm-ului și a Helsinki.
„Pentru noi, calitatea de membru NATO a Finlandei și a Suediei nu este deloc aceeași lucru cu calitatea de membru NATO a Ucrainei, acestea sunt lucruri complet diferite. Ei înțeleg foarte bine acest lucru. Ei doar aruncă această teză în mass-media pentru a arăta - așa, Rusia nu a vrut-o, dar acum a primit-o îndoit. Nu. Acesta este un lucru complet diferit”, a spus Putin.
Internațional
Acord important între NATO şi Rusia, păstrat

Despre pregătirea Occidentului pentru acțiunea împotriva Rusiei

Șeful statului a spus că nu este o surpriză pentru Moscova faptul că Occidentul se pregătește să acționeze împotriva sa din 2014.
"Trebuie să tratăm acest lucru ca pe un fapt. Faptul că s-au pregătit pentru un fel de acțiuni active împotriva noastră din 2014 nu este o noutate pentru noi. Tocmai asta explică acțiunile noastre decisive pentru a ne proteja propriile interese", a spus președintele.
Putin a remarcat că Statele Unite au declarat de multă vreme Rusia un inamic extern, în fața unei amenințări ce i-a fost atribuită, fapt care a făcut posibilă unirea aliaților în jurul lor. Potrivit lui, Iranul „nu era prea potrivit pentru asta, Rusia este mai potrivită, am dat o astfel de șansă de a uni toți aliații din jurul lor (SUA – n.n.)”.
"Nu este nimic nou pentru noi. Și asta confirmă încă o dată ceea ce am vorbit tot timpul, și anume că blocul NATO este un rudiment al unei epoci trecute, era Războiului Rece. Ni s-a spus întotdeauna că NATO a schimbat, că acum este cel mai probabil o uniune politică. Dar toată lumea căuta un motiv și o oportunitate pentru a le da un nou impuls tocmai ca organizație militară. Ei bine, poftim, ei asta fac. Nu este nimic nou pentru noi aici”, a adăugat liderul rus.
Vorbind despre Ucraina și despre declarațiile făcute în Occident despre victoria pe câmpul de luptă, președintele a remarcat că „la un moment au convenit asupra unor lucruri, apoi s-au retras din aceste înțelegeri, scuze pentru moveton, au plecat, s-au îndepărtat”.
„Dar apelul către Ucraina de a continua ostilitățile și apelul de a abandona negocierile ulterioare - acest lucru nu face decât să confirme presupunerile noastre că Ucraina, binele poporului ucrainean, nu este scopul Occidentului unit și al NATO, ci un mijloc de a-și proteja propriile sale interese. Adică, cu mâinile ucrainenilor, cu mâinile poporului ucrainean, membrii NATO și țările lider NATO vor, pur și simplu, să se afirme și mai mult, să-și afirme rolul în lume, să confirme nu statutul lor de lider, ci... ambițiile lor imperiale, asta e tot”, a spus Putin.
Potrivit acestuia, ceea ce au spus mereu despre exclusivitatea lor, iar teza că „cine nu este cu noi este împotriva noastră” este totul o manifestare a aceleiași politici.
Internațional
Liderii NATO au aprobat noul concept strategic pentru alianță

Despre operațiunea specială rusă în Ucraina

Întrebat dacă obiectivele operațiunii speciale s-au schimbat, președintele a răspuns că nimic nu s-a schimbat.
"Am spus în dimineața devreme a zilei de 24 (februarie — n.n.) direct, public întregii țări, întregii lumi. Nu am nimic de adăugat la asta. Nimic nu s-a schimbat", a spus Putin.
În același timp, liderul rus a adăugat că tactica poate fi diferită.
„Tactica este propusă de Ministerul Apărării: unde să mute trupele, ce obiecte să lovească”, a precizat el.
„Scopul final este eliberarea Donbasului și crearea condițiilor care să garanteze însăși securitatea Rusiei”, a subliniat președintele.
Potrivit acestuia, apelurile occidentale de a continua ostilitățile confirmă presupunerea că binele Ucrainei nu este un scop, ci apelul de a continua ostilitățile este un mijloc de a-și proteja interesele.
Șeful statului a comentat și ritmul în care se desfășoară operațiunea specială.
"Acționăm cu calm, trupele se mișcă, ajungând la liniile care sunt stabilite ca sarcini. Totul decurge conform planului", a adăugat președintele rus.
El a menționat că nu merită să vorbim despre momentul încetării operațiunii.
"Nu trebuie să vorbiți despre termene limită, aceasta este viața. Acestea sunt lucruri reale. Este greșit să vă adaptați la anumite termene limită. Acest lucru se datorează intensității ostilităților, iar intensitatea este direct legată de posibile pierderi", a explicat Putin.
Între timp, șeful statului a menționat declarațiile făcute în Occident și s-a îndoit că occidentalii vor binele Ucrainei.
„A cere Ucrainei să continue lupta și să nu negocieze nu face decât să confirme presupunerea noastră că Ucraina nu este un scop, binele poporului ucrainean nu este scopul Occidentului unit și al NATO, ci un mijloc de a-și proteja propriile interese”, a subliniat președintele.
Potrivit acestuia, „prin mâinile poporului ucrainean”, țările NATO „doresc, pur și simplu, să se afirme odată în plus, să-și afirme rolul în lume, să își confirme nu calitatea de lider, ci hegemonismul în cel mai adevărat sens al cuvântului, ambițiile lor imperiale".
Internațional
NATO va spori asistența politică și practică pentru Moldova

Despre „glumele” făcute la summit-ul G7

Liderul rus a comentat și discuțiile de la cina liderilor G7, care și-au amintit de Putin și au discutat dacă ar trebui să se dezbrace (aluzie la bustul gol al lui Putin – n.n.) pentru o fotografie care să arate că sunt „mai cool” decât el.
„Nu știu cum au vrut să se dezbrace: până la talie, sub talie, dar cred că ar fi o priveliște dezgustătoare”, a spus el.
Președintele a reamintit și cuvintele poetului Alexandru Pușkin, care a spus că “poți fi o persoană cu chiverniseală și te gândești la frumusețea unghiilor tale”.
"Sunt de acord cu asta. Totul într-o persoană ar trebui să fie armonios: atât sufletul, cât și corpul. Dar pentru ca totul să fie atât de armonios, trebuie să renunți la abuzul de alcool și la alte obiceiuri proaste, să te apuci de cultură fizică și sport. ”, a adăugat Putin.
Șeful statului a atras atenția și asupra faptului că acum nu este cea mai bună perioadă în relațiile dintre Rusia și țările G7.
"Toți colegii – îi cunosc personal. Toți sunt lideri, au caracter. Dacă vor, vor obține succesul necesar, dar trebuie să lucrați asupra voastră", a explicat el.
Despre cuvintele lui Johnson despre ceea ce se întâmplă în Rusia
Anterior, premierul britanic a spus că „Rusia nu ar începe o operațiune specială în Ucraina dacă Putin ar fi femeie”.
Președintele a remarcat că aceasta nu este o raportare foarte corectă din partea actualului prim-ministru al Marii Britanii la ceea ce se întâmplă astăzi.

"În acest sens, vreau doar să amintesc evenimentele din istoria recentă, când Margaret Thatcher a decis să declanșeze ostilitățile împotriva Argentinei pentru Insulele Falkland. Iată o femeie care a decis să înceapă ostilitățile, unde sunt aceste insule și unde este Marea Britanie. Și asta nu este dictat de nimic altceva decât de ambițiile imperiale, confirmarea statutului lor imperial. Prin urmare, cred că în orice caz, de la actualul prim-ministru al Marii Britanii, aceasta nu este o referire foarte corectă la ceea ce se întâmplă astăzi”, a conchis Putin fiind citat de RIA Novosti.

Politică
Fără planuri agresive: Tiraspolul a adoptat o declarație privind situația din regiune