Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Acord important între NATO şi Rusia, păstrat

© Sputnik / Miroslav RotariRusia NATO
Rusia NATO - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2022
Abonare
Germania și Franța insistă să fie păstrat Actul fondator din 1997 între Alianța militară și Rusia, în ciuda opoziției din partea unor membri ai blocului.
BUCUREŞTI, 30 – iun, Sputnik, Doina Crainic. Potrivit presei germane, e posibil ca NATO să menţină Actul fondator din 1997 între Alianța militară și Rusia, document care precizează că cele două puteri „nu se consideră reciproc drept adversari”. Conform presei germane, Berlinul și Parisul s-au pronunţat împotriva anulării acordului.
Într-un raport publicat marți, canalul german de presă Die Welt a scris că, în timpul summitului NATO de la Madrid, o serie de state membre NATO din Europa de Est au dorit să fie anulat Actul fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea dintre NATO și Federația Rusă. Ţările, care nu au fost menţionate de ziarul german, consideră că Moscova a încetat în 2008 să mai respecte acordul, când forțele ruseşti au intrat în Georgia. Totuşi, Germania și Franța au insistat să se păstreze „iluzia unui acord valabil”, după cum scriu jurnaliştii în articol.
Pentru a atenua diferența de opinii, se spune că acordul nu va fi menționat în declarația de la închiderea Summit-ului NATO din capitala spaniolă.
Semnat la Paris în mai 1997, Actul avea menirea de a reglementa relațiile dintre NATO și Rusia după sfârșitul Războiului Rece. Documentul, stabilește, printre alte obiective, pe acela de a „depăși urmele confruntărilor și tensiunilor anterioare” și cere crearea unui „parteneriat puternic, stabil și de durată”, potrivit RT.
Miercurea trecută, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că „nu ar fi un lucru înțelept să anulăm Actul fondator NATO-Rusia”. Acesta a explicat că acest lucru „va da apă la moară președintelui Putin și propagandei sale”. Potrivit lui Scholz, documentul prevede „exact principiile pe care Putin le-a încălcat: renunțarea la utilizarea forței, respectul pentru granițe, suveranitatea statelor independente.”
Între timp, vorbind miercuri la începutul Summitului de la Madrid, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat „cel mai mare exerciţiu [al] apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece”.
„Vom conveni un nou concept strategic pentru Alianța noastră, un plan pentru existenţa NATO în viitor într-o lume mai competitivă și mai periculoasă, pentru a proteja toți aliații și pe cei aproape un miliard de cetățeni”, a spus Stoltenberg.
Acesta a adăugat că Rusia nu va mai fi considerată un partener strategic și și-a exprimat încrederea că liderii celor 30 de state membre „vor afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă pentru securitatea noastră”.
Potrivit Die Welt, Germania, împreună cu alte state membre cheie ale NATO, au avut un rol major în formularea noului document îndrumător al Alianței – menţionând calificarea Chinei ca „o provocare pentru securitatea, interesele și valorile noastre” - formulare susținută de Berlin, Paris și Roma. Ziarul a mai scris că SUA și Marea Britanie au propus o formulare mai aspră, menţionând riscurile de securitate asociate cu influența economică a Beijingului.
Summit-ul NATO de la Madrid - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Internațional
NATO va spori asistența politică și practică pentru Moldova
Fluxul de știri
0