Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii NATO au aprobat noul concept strategic pentru alianță

© AP Photo / Virginia MayoЗдание штаб-квартиры НАТО в Брюсселе
Здание штаб-квартиры НАТО в Брюсселе  - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Abonare
NATO, în noul concept strategic al alianței valabil până în 2030, a numit Rusia principala amenințare.
CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Liderii țărilor membre NATO au aprobat un nou concept strategic pentru alianță până în 2030, acest document, precum și declarația adoptată în urma primei reuniuni a summit-ului de la Madrid, fiind publicate pe site-ul organizației.
"Am aprobat conceptul strategic al NATO. Acesta descrie situația de securitate a aliaților, confirmă valorile noastre", se arată în declarație.
Rusia este numită principala amenințare în documentul adoptat.
„Rusia reprezintă cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității aliaților, la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică”, prevede noul concept strategic al NATO.
Se subliniază că Bruxelles-ul vrea să mențină canale de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile, dar nu o mai consideră partenerul lui.
Totodată documentul precizează că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar va continua să răspundă „concret și responsabil” la amenințări.
Conceptul anterior din 2010 menționa dorința de a dezvolta un parteneriat strategic în domenii precum controlul armelor, lupta împotriva terorismului, traficul de droguri și pirateria.
În plus, acum conceptul afirmă că interesele alianței sunt contrare politicii duse de China, dar și apropierii dintre Beijing și Moscova.
„Aprofundarea parteneriatului strategic dintre China și Rusia, precum și încercările lor reciproce de a submina ordinea mondială bazată pe reguli, sunt contrare valorilor și intereselor noastre”, se arată în document.
Moscova a remarcat în mod repetat că Alianța Nord-Atlantică este orientată spre confruntare. După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, extinderea în continuare a blocului nu va aduce mai multă securitate în Europa.
Ministerul de Externe a subliniat că Moscova rămâne deschisă dialogului cu NATO, dar pe picior de egalitate, în timp ce Occidentul trebuie să renunțe la politica sa de militarizare a continentului.
Summitul NATO a început miercuri la Madrid și va dura două zile.
Summit-ul NATO de la Madrid - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Internațional
NATO va spori asistența politică și practică pentru Moldova
Fluxul de știri
0